Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Adela Dan: „Sunt un om cu un spirit al dreptății dus la extrem”

_MG_4956
Adela Dan se numără printre puținii publicitari români care au avut puterea, timpul și tenacitatea de a scrie o carte. La sfârșitul anului trecut a debutat în literatură cu „Adela spune”, un volum de schițe publicat la Editura „Tandem Media”. Are o experiență de 15 ani ani în publicitate, lucrând la trei mari agenții. Am încercat prin acest interviu să aflăm relația ei cu scrisul, cu publicitatea, cu viața.

 

Forbes: Au trecut mai bine de trei luni de când ai debutat editorial, cu volumul de schițe „Adela spune”, la Editura „Tandem Media”. Ești mulțumită de vânzările de până acum?

Adela Dan: Sincer, nu, deși editura îmi spune că vânzările sunt bune pentru piața de carte din România. Vorbeam cu un prieten zilele trecute care îmi spunea că vânzările de carte din Ungaria le depasesc pe cele din România, deși populația Ungariei este incomparabil mai mică. Și, oricum, eu nu sunt multumită niciodată. De nimic. E o stare continua a mea care mă împinge să merg mai departe și de aceea nu fac niciun efort s-o schimb.

Forbes: Lucrezi în publicitate, scrii cu hărnicie pe blogul tău, adelaspune.ro, de ce ai simțit nevoia să te exprimi și într-un volum pe hârtie?

Adela Dan: Fac mult mai multe. Scriu pentru revista „The One”, scriu filme, scriu articole pentru site-uri cu public feminin, creez content pentru diverse site-uri. Aș putea să spun că am avut o chemare, iar talentul ascuns și înăbușit în cinsprezece ani de publicitate m-a forțat să mă împlinesc scriind o carte. Dar nu-i așa! Pur si simplu, prietena mea Raluca Feher m-a întrebat de ce nu scriu și eu o carte. Și am zis și eu, de ce nu?, hai s-o fac și pe asta!

Forbes: Ce ai simțit când ai avut pentru prima dată în față cartea ta? A fost o altă emoție decât cea de la lansarea unei campanii în publicitate? A fost o altă stare decât cea în care postezi un text bun pe blogul tău?

coperta

Adela Dan: Campaniile făcute de mine n-au avut lansări oficiale, le consideram pur și simplu lansate când le vedeam la televizor sau pe stradă. Iar un text bun scris pe blog e un text bun câteva zile, apoi lumea îl uită și trebuie să scrii altul.

Ce am simțit când am văzut cartea? Mirare. După patru luni în care m-am trezit aproape în fiecare zi la cinci dimineața ca să pot scrie în liniște, nu-mi venea să cred că am reușit s-o termin.

Forbes: Prietenii tăi din publicitate au avut timp să-ți citească volumul? Care au fost reacțiile?

Adela Dan: În publicitate, timpul e puțin și pe sponci, dar eu sper că au găsit o bucățică de timp și pentru cartea mea. Reacțiile lor au fost bune, dar m-au felicitat nu neapărat pentru ceea ce am scris, ci pentru că am scris.

Forbes: În fapt, ce așteptări ai de la această carte: vânzări, notorietate, cronici în revistele și pe site-urile culturale?

Adela Dan: Să fie primul pas pe un alt drum.

Forbes: Ce preferi: succesul de critică, premii literare sau succesul de public?

Adela Dan: Este o carte scrisă din suflet pentru oameni, pentru cei pe care-i întâlnesc pe stradă, în piață și la cinema, nu pentru critici sau premii.

Forbes: „Adela spune” este o carte ce vizează, în special, relațiile dintre bărbați și femei. Ai avut reacții care te-au întristat din partea cititorilor/cititoarelor? Dă-mi, te rog, două exemple.

Adela Dan: M-a întristat, culmea, nu reacția unor barbați, ci a unor femei care strigă tare că femeia se poate împlini doar la cratiță și la schimbat scutece și că ele doar așa pot fi fericite.

Forbes: Ca om de publicitate, ai avut un plan de promovare pentru cartea ta?

Adela Dan: Am avut o strategie de PR și m-au ajutat foarte mult, deși neplanificat, prietenii din blogosferă.

Forbes: De la apariția cărții, ești privită/tratată altfel de oamenii de publicitate? Te privesc cu respect, ceva de genul: „doamna scriitoare”?

Adela Dan: Sunt freelancer, am mai multe locuri de muncă și niciunul dar da, pe unde ajung, simt că sunt privită cu un fel de curiozitate, ca și când aș fi o ciudățenie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii