Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) soliciată autorităților să scadă presiunea asupra deficitului de lichidtăți în rândul furnizorilor de energie prin adoptarea unor măsuri de finanțare concrete și rapide.
„Orice improvizație legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situație deja dezechilibrată. Solicităm instituțiilor responsabile să își respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, spune Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.
Organizația propune ca acest lucru să fie realizat prin stabilirea unui mod de calcul transparent al plafonului maxim de decontare, deoarece valoarea plafonului maxim de decontare de 1.300 de lei/MWh este dovedită nerealistă de tranzacțiile de pe piața angro.
Totodată, reprezintă și o problemă critică pentru finanțarea achizițiilor de energie.
Întrucât costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a prețului de achiziție, furnizorii vor avea dificultăți în a achiziționa energia peste prețul de 1.300 lei/MWh.
În lipsa posibilității de achiziție, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienții finali va fi blocată.
De asemenea, ACUE spune că sunt necesare clarificări în privința mecanismului de implementare a schemei de sprijin a plafonării prețului pentru clienții finali, fie prin verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari.