FacebookTwitterLinkedIn

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF), parte a Grupului BEI, și UniCredit au semnat mai multe acorduri pentru direcționarea a un miliard de euro către afacerile mici din șapte țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România.

“Această operațiune demonstrează încă o dată angajamentul EIF de a facilita accesul la finanțare pentru cele 23 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii din Europa, care reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură aproximativ trei sferturi din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană”, a declarat președintele EIF, Gelsomina Vigliotti.

EIF va furniza grupului UniCredit două garanții de 370 de milioane de euro pentru a stimula investițiile realizate de IMM-urile din Bulgaria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Tranzacțiile sunt susținute de InvestEU, programul de finanțare pe termen lung al UE pentru investițiile durabile, inovația și crearea de locuri de muncă și care are ca scop mobilizarea unor investiții de cel puțin 372 de miliarde de euro până în 2027.

Garanțiile EIF susținute de InvestEU vor permite UniCredit să acorde împrumuturi în condiții favorabile pentru 2.500 de IMM-uri și afaceri mici și mijlocii din Europa și să mobilizeze investiții de aproximativ 1 miliard de euro în economia reală.

Resursele vor fi utilizate în principal pentru investiții care contribuie la tranziția verde și digitală, dar și pentru a stimula sectoarele culturale, educaționale și sociale.

În cadrul strategiei de împrumuturi verzi a UniCredit, vor fi acordate împrumuturi și asociațiilor de locuințe și persoanelor pentru propriile lor investiții în energie regenerabilă și eficiența energetică în clădirile rezidențiale, precum și pentru a promova dezvoltarea mobilității durabile.

În ultimii ani, UniCredit a intermediat finanțări de peste 7 miliarde de euro pentru peste 35.000 de clienți, în principal IMM-uri, din Europa Centrală și de Est.