FacebookTwitterLinkedIn

Plafonarea preţurilor la electricitate a intrat marți în vigoare pentru Spania şi Portugalia. 

Măsura, aprobată săptămâna trecută de Comisia Europeană, “se va aplica până la data de 31 mai 2023 şi de ea vor beneficia toţi consumatorii”, potrivit ministrului spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, citat de AFP și Agerpres.

Potrivit autorităților celor două state, facturile la electricitate ale gospodăriilor ar urma să scadă cu 15% până la 20%.

Spania şi Portugalia au obţinut permisiunea Uniunii Europene de a fi exceptate de la sistemul tarifar energetic european, din cauza lipsei de interconexiuni electrice cu restul Uniunii Europene. Astfel, celor două state li se permite să plafoneze preţul gazului natural utilizat în producţia de electricitate pe parcursul următoarelor şase luni la 40 de euro pentru un Megawatt-oră, iar în următoarele 12 luni la o medie de 50 de euro pentru un Megawatt-oră.

„Măsura temporară pe care am aprobat-o astăzi (miercuri, 8 iunie, n. red.) va permite Spaniei și Portugaliei să scadă prețurile la energie electrică pentru consumatorii care au fost puternic afectați de creșterea prețurilor, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. . În același timp, integritatea pieței unice va fi păstrată. În plus, oferă Spaniei și Portugaliei timp pentru a pune în aplicare reforme care vor spori reziliența sistemului lor de electricitate, în conformitate cu obiectivele Green Deal și, în cele din urmă, vor atenua și mai mult efectele crizei energetice asupra consumatorilor finali”, a declarat miercurea trecută Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență.

Pe piaţa europeană, preţul la electricitate se stabileşte pe baza principiului “costului marginal”, care presupune că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.