FacebookTwitterLinkedIn

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a lansat, joi, ghidul pentru pacienți „Viața cu insuficiență cardiacă”. Document informativ a apărut în contextul în care, în România, sunt în prezent aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de această afecțiune, iar până în 2030 numărul bolnavilor s-ar putea dubla, avertizează medicii. 

Ioana Daha, medic cardiolog la Spitalul Colentina din București: „Este un sindrom care se manifestă în mod particular prin simptome și semne. Pacientul obosește, nu poate să mai facă eforturile pe care le făcea anterior fără probleme. Eventual i se umflă picioarele, nu mai poate dormi bine noaptea, câteodată are nevoie de mai multe perne. Există un tablou clinic care este particular. Fiecare pacient are particularitatea lui. Dacă pacientul a avut un infarct va avea și dureri cardiace, dureri toracice. Durerea înseamnă o suferință a mușchiului inimii din cauza faptului că nu primește suficient oxigen”, conform RRA.

Controlul și tratamentul hipertensiunii arteriale, bolii cardiace ischemice, diabetului zaharat precum și combaterea obezității previn insuficiența cardiacă.