FacebookTwitterLinkedIn

Conform ordonanței adoptate joi de Guvernul Ciucă, circa 7,8 milioane de gospodării vor beneficia, pentru încă un an, de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Ordonanța vine la pachet cu înființarea unui fond național de tranziție energetică, dar și cu sancțiuni pentru firmele din domeniu, care cresc artificial prețurile prin intermediul tranzacțiilor succesive, pentru a-și mări profitul, notează RRA

Actul normativ adoptat de guvern stabilește ca IMM-urile și instituțiile publice să plătească maximum un leu kilowatt-oră pentru 85% din curentul electric consumat. Excepție fac spitalele, școlile și instituțiile care asigură asistență socială și care vor plăti până la un leu kilowatt-oră pentru tot curentul consumat.

La gazele naturale, clienții casnici vor plăti maximum 0,31 de lei kilowattul-oră, iar cei non-casnici 0,37 de lei kilowatt-oră, doar dacă nu au depășit anul trecut 50 de mii de megawați pe oră. Tot ce se consumă peste acest nivel va fi plătit la valoarea de pe piață.

O altă noutate adusă de ordonanță este aceea că intermediarii care vor vinde la prețuri foarte mari, din cauza unui lanț mare de vânzări și revânzări, vor primi o amendă de 5% din cifra de afaceri.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Faimoasa trecere a energiei electrice de la un trader de la altul și a ajunge la furnizor, pentru a crește prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, va fi de data aceasta foarte dur sancționată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piață și practic va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care ANRE-ul acum o are la dispoziție pentru a putea să o aplice.”