Cu prilejul fiecărei ediţii a Zilei mondiale fără telefon mobil, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcţiile telefonului mobil, notează stiri.tvr.ro.
În 2021, scriitorul Phil Marso propune o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică?
Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King’s College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând din 2011, a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ”problematică” cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.