FacebookTwitterLinkedIn

Oricât de mult ți-ar plăcea jobul tău, sau oricât de bine te-ai simți cu gașca de la birou, oboseala își spune cuvântul, la finalul oricărei zile de muncă. Nevoia de odihnă și relaxare e firească, mai ales, în perioadele în care ai un program mai încărcat la muncă. Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm câteva metode de relaxare cu rezultate garantate.

Citește!

Amenajează-ți în casă sau în grădină un colț al tău, în care să te retragi pentru a citi ceva, la finalul unei zile agitate. Instalează-ți aici un fotoliu, un scaun cu balansoar sau un bean bag personalizat, în care să stai lejer și să te afunzi în lectură. Cititul te ajută să evadezi din cotidian și să uiți de griji, așa că, este foarte benefic și pentru psihic. După câteva pagini citite, stresul și oboseala „aduse“ de la birou vor dispărea. 

Fă o baie fierbinte

Nimic nu e mai reconfortant ca o cadă plină cu spumă și apă fierbinte, în care să te afunzi și să uiți de tot stresul de peste zi. Apa caldă are un efect calmant atât asupra fizicului, cât și a psihicului, de aceea, este recomandat să faci o astfel de baie după ce ai avut o zi foarte proastă la birou. Durerile de spate de la orele petrecute la calculator sau nervii cauzați de faptul că lucrurile nu au mers așa cum trebuie se vor duce mai ușor ca aburul.

Nu ocoli mișcarea și exercițiile fizice

Chiar dacă ești epuizat și abia aștepți să lenevești pe canapea sau să te atunci în pat, fă-ți timp pentru puțină mișcare la finalul zilei. O tură de alergare, prin parc sau prin cartier, câțiva kilometri de pedalat sau o simplă plimbare în aer liber vor avea un efect reconfortant și îți vor îmbunătăți starea de spirit. Se știe că efortul fizic duce la eliberarea de endorfine, denumite și „hormonul fericirii”. Ajunse în creier, endorfinele induc o stare de bine și chiar de euforie, exact ceea ce îți trebuie când vrei să scapi de stres. Mișcarea în aer liber este cea recomandată, dar, dacă vremea nu îți permite, fă câteva serii de exerciții fizice în casă. Nu trage chiulul! Te vei simți mult mai bine după!

Stai mai mult cu familia

Familia reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de relaxare, așa că, nu pierde nicio ocazie de a petrece cât mai mult timp alături de cei dragi. Joacă-te cu pruncii în fiecare seară,  discută cu partenerul/partenera de viață, urmăriți un film împreună  sau faceți planuri pentru weekend. Vei constata, astfel, că preocuparea pentru viața de familie te va face să uiți de problemele stresante de la job.

Sfat: Uită de e-mailul de la serviciu

Chiar dacă nu e, în sine, o activitate care să te ajute să te relaxezi, obișnuiește-te ca atunci când ai plecat de la birou, să lași acolo toate problemele ce țin de job. Mulți își verifică din 5 în 5 minute e-mailul de serviciu, chiar și când stau la masă cu familia. Nimic mai greșit! Cercetări recente au stabilit că acesta este un obicei foarte dăunător pentru sănătatea psihică dar și pentru viața personală. Cei care își verifică permanent e-mailul de serviciu ajung să dezvolte anxietate și devin tot mai puțin preocupați de viața de familie, ceea ce duce și la probleme de ordin personal.

 Așadar, acum știi ce ai de făcut atunci când ajungi acasă după o zi „criminală” la birou sau când, pur și simplu, simți nevoia să te relaxezi când ajungi acasă.