FacebookTwitterLinkedIn

Este cea mai mare sumă subscrisă până acum. 3,1 miliarde de lei au investit românii în titlurile de stat Fidelis.  

11 ediții a organizat în total Ministerul Finanțelor (MF) iar la ultima ediție și prima din acest an, încheiată pe 10 aprilie și demarată pe  27 martie a fost subscrisă cea mai mare sumă.

Micii investitori au cumparat, prin brokeri și băncile din consorțiu, mai multe titluri de stat Fidelis decât acțiuni, fără să diminueze cumpărarea de acțiuni ci suplimentând sumele investite.

A fost și prima tranșă special dedidacă donatorilor de sânge și a avut un mare succes. Peste 1.000 de donatori au investit mai mult de 165 milioane lei.

Oferta a fost concepută în cinci tranşe: două tranșe  în euro şi trei în lei. Pentru tranşa în euro cu maturitatea de un an dobânda este de 3,7%, iar pentru tranșa cu maturitatea de cinci ani, dobânda anuală este de 5,85%.

Interesul pentru emisiunea în euro a fost foarte ridicat, datorită dobânzii oferite, la o scadență care nu a mai fost până acum. Această dobândă le poate permite investitorilor să se situeze peste un an sau doi peste nivelul inflației din zona euro.

În martie, inflaţia în zona euro a fost de 6,9% în dinamică anuală, în scădere faţă de nivelul de 8,5% din luna anterioară. Pentru acest an, Comisia Europeană prognozează o inflaţie de 5,6% şi de 2,4% în 2024.

Pentru tranșa în lei cu maturitatea de un an dobânda este de 6,7%, iar pentru cea cu maturitatea de trei ani, dobânda anulă este de 7,35%, în timp ce pentru cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, dobânda este de 7,7%, cu o maturitatea de un an și pragul minim de 500 de lei.

Inflația prognozată de BNR este de 7% (±2%) pentru finele acestui an și ar urma să ajungă la 4,2% în trimestrul al patrulea din 2024.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei, pentru emisiunea în lei şi 100 de euro, pentru emisiunea în euro. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei ( excepţie făcând tranşa dedicată donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro. Veniturile obţinute din dobânzi şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se face marți (11 aprilie 2023), iar numărul final de titluri de stat va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului  de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor, pe baza subscrierilor validate, vor fi înregistrate în sistemul de tranzacțioanare al BVB, dedicat ofertelor publice. Data estimată pentru intrarea la tanzacționare este 18 aprilie 2023.

Din vara anului 2020 și până la finele anului 2022, MFP a atras 15 miliarde lei de la investitorii care au cumpărat titluri de stat Fidelis.