
Ce doi au investit 80.000 de euro într-un concept care îmbină plăcerea de a bea o cafea de specialitate cu cea de a socializa într-un spaţiu intim.
„Ideea ne-a venit de ceva timp. Am fi vrut ceva mai mare, însă nu am găsit un spaţiu potrivit”, povesteşte antreprenorul mărturisind că, iniţial, ideea lor nu se rezuma numai la o cafenea. Şi-au adaptat însă ideea la spaţiul situat pe strada Mendeleev şi, în 2014, au început lucrările de amenajare care nu au durat foarte mult pentru că ştiau deja cum ar fi vrut să arate.
Au ales modelul scandinav pentru că acolo, spune el, simplitatea se întâlneşte cu intimitatea şi pentru că acolo accentul este pus pe relaţionare. „Şi la noi sunt foarte multe zone sociale, ceea ce este provocator pentru români, să nu ai masa ta, separeul tău. Noi îi îndemnăm pe clienţi să stea la masă cu necunoscuţi pentru că nu poate ieşi nimic rău din acest lucru, din contra, pot ieşi conversaţii foarte interesante”, explică antreprenorul. Automat, acest lucru duce şi la o selectare a clienţilor fiindcă sunt persoane care nu acceptă ideea de a sta la masă cu necunoscuţi.
Au fost foarte atenţi la detalii, mesele sunt astfel gândite încât să se poată fie folosite şi ca mese de lucru fără să strice însă aspectul intim al locului. „Designul este, pentru noi, un model de business”, spune tânărul antreprenor. Mărturiseşte că numele a rezultat în urma unui joc, inspirat din numele unui model de aparat de fotografiat, dar că nu este foarte important pentru ei să aiba o semnificaţie anume, ci ceea ce va insemna el în timp.
“Si eu am făcut de toate, de la cafele la dus gunoiul pentru a vedea cum funcţionează practic totul”, argumentează Răzvan Crişan.
Spune că produsul M60 este definit de trei elemente: designul, gândit să te ducă cu gândul la Scandinavia, apoi calitatea produselor, pentru că atunci când îşi aleg produsele încearcă să fie, pe cât se poate, de la producători locali care să se diferenţieze în piaţă, la fel ca ei, şi, în cele din urmă, capacitatea furnizorilor de a livra produsele la standardele cerute de ei.
„Încă un lucru atipic în ceea ce ne priveşte, ca pe toate cafenelele de specialitate, este că la noi nu se fumează. Sunt câţiva are au cedat, dar majoritatea respectă această regulă, inclusiv noi. Cafeaua este foarte fragilă şi are nevoie de un mediu cât mai steril”, mai spune Răzvan Crişan. M60 are o capacitate are 49 de locuri. În timpul săptămânii au aproximativ 200 de clienţi, iar în timpul weekendului este mult mai aglomerat, aproape 450 de clienţi. În afara de cei doi antreprenori, în cafenea mai lucrează încă şapte persoane.
Spune însă că cifrele nu sunt încă relevante pentru că sunt noi pe piaţă, dar cel mai important lucru este să se asigure că oamenii revin în cafenea. “M60 şi-a propus să educe consumatorii care să înceapă să iubească mâncarea şi cafeaua bună”, spune antreprenorul.