FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloș a semnat ieri, la Iași, un nou contract de lucrări de modernizare cu o valoare totală de 2,47 miliarde de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare pentru peste 190.000 de locuitori din localitățile incluse în proiect, termenul de finalizare propus fiind sfârșitul anului 2023.

„Este un proiect important, atât în ceea ce privește valoarea finanțării europene, cât și numărul de beneficiari și mă bucur să constat că autoritățile locale fac eforturi pentru a aduce bani europeni în acest județ”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește domeniul sănătății, discuțiile dintre reprezentanții MIPE și autoritățile locale din județul Iași au vizat proiectele de finanțare a Spitalului Regional de la Iași, Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași și Centrului de Terapie cu Protoni, investiții a căror valoare cumulată depășește 1 miliard de euro.

„Cele trei proiecte pe care le putem finanța la Iași cu bani europeni – Spitalul Regional de Urgență, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară și Centrul de Terapie cu Protoni – vor schimba strategia de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale și vor deservi peste 5 milioane de locuitori din regiune. În perioada de programare 2021–2027 vom avea 3,88 miliarde de euro la dispoziție, prin Programul Operațional Sănătate, pe care îi vom putea investi în construcția spitalelor regionale, printre care și cel de la Iași.”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Bugetul pentru investiții în infrastructura spitalicească și prespitalicească, prin PNRR, este de peste 2 miliarde de euro. Județul Iași este al patrulea județ din țară în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene, cu 446 contracte semnate în valoare de 8,84 miliarde de lei, din care mai mult de o treime sunt deja finalizate.