FacebookTwitterLinkedIn

Preşedintele Klaus Iohannis și-a arătat încântarea față de decizia oficialilor americani de a trimite un batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani pe teritoriul țării noastre.

Administrația prezidențială susține într-o informare publică că această decizie dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite. 

„Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Preşedintele României subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă. Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic”, se arată în comunicatul oficialilor de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar.