FacebookTwitterLinkedIn

Ați auzit de televiziunile Linkpress TV, IDA TV, Canal 33, Kapital TV, Medika TV, București TV și NCN? Nicio problemă, nicio pierdere! Din acest an, abonații la rețelele de cablu TV le vor vedea, fie din întâmplare, zapând, fie din obligație, pentru că sunt rudele sau prietenii realizatorilor acestor programe pierdute în anonimat. Anul trecut, aceste televiziuni au avut, în medie, sub 500 de telespectatori în fiecare minut. Care o fi rostul acestora pe piața TV din România? Să satisfacă niște „capricii” ale unor antreprenori care prestează servicii de informare a publicului în numele libertății de exprimare?

Aberațiile prevăzute în principiul „must-carry”, care obligă operatorii de cablu TV să preia în grile un număr de televiziuni libere la retransmisie, scot din anonimat, la începutul fiecărui an, astfel de televiziuni fără telespectatori. Din cele 33 de televiziuni cuprinse în lista „must carry”, 14 au avut anul trecut audiențe naționale mai mici de 1.000 de telespectatori pe minut. Alte patru stații au obținut audiențe între 1.000 și 2.000 de persoane pe minut.

Sistemul „must carry” este depășit de dinamica pieței TV, anacronic și caraghios. Acesta încurajează mediocritate. Lista televiziunilor care vor fi preluate obligatoriu de cabliști scoate din anonimat niște stații ale căror existențe sunt irelevante pentru consumul TV din România. Vizionare plăcută!