FacebookTwitterLinkedIn

Apetitul pentru investiții în active imobiliare rămâne ridicat, astfel că, în prezent, sunt în diverse stadii de negociere tranzacții cu active generatoare de venit cu o valoare cumulată de circa 1,2 miliarde de euro, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

De la începutul anului, volumul tranzacțiilor cu active imobiliare a totalizat peste 600 milioane de euro, din care 315 milioane de euro reprezintă volumul tranzacționat în primul semestru, în timp ce în perioada iulie – august au fost tranzacții de circa 300 de milioane de euro. 

În prima jumătate a anului, clădirile de birouri au fost cele mai tranzacționate active, cu 65% din volum, acestea fiind urmate de proprietățile de retail (17%) și din domeniul hotelier (6%). 

Cea mai mare tranzacție înregistrată în primul semestru a fost achiziția de către grupul austriac S Immo a Expo Business Park, proiect de birouri cu o suprafață închiriabilă de 41.500 mp, dezvoltat de Portland Trust în zona Expoziției. În plus, grupul maghiar Indotek și-a continuat expansiunea pe piața imobiliară românească prin achiziția a două clădiri de birouri situate în centrul și nordul Capitalei (One Victoriei Center și Băneasa Business Center). Cele mai multe tranzacții înregistrate în 2022 au avut ca obiect active situate în București, Capitala atrăgând 83% din volumul total al investițiilor. 

”Lichiditatea pietei rămâne la un nivel ridicat și cele mai multe tranzacții aflate în curs de negociere continuă fără modificări semnificative. Clădirile de birouri, cea mai tranzactionată categorie de active în ultimii patru ani, își mențin atractivitatea pe fondul revenirii treptate a angajaților la birou, un interes ridicat fiind manifestat însă și pentru parcuri de retail sau magazine de tip big box.”, declară Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Randamentele prime s-au stabilizat în prima jumătate a anului, spun analiștii de la Cushman & Wakefield Echinox, doar pe segmentul industrial fiind consemnată o compresie de 25 de puncte de bază. Cu toate acestea, diferențele dintre România și țări precum Cehia, Polonia sau Ungaria, se mențin ridicate pentru toate categoriile de active (în marja de 100 – 300 puncte de bază), justificând apetitul ridicat pentru investiții în piața locală.