Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Artă & Cultură |
|

12 lucruri pe care probabil nu le știai despre încoronarea Reginei Elisabeta a II-a

Pe 2 iunie 1953 a avut loc la catedrala Westminster Abbey, din Londra, încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. Elisabeta a primit titlul de monarh la 25 ani, după ce tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit. Potrivit tradiției casei regale britanice, ceremonia de încoronare s-a ținut la un an de la decesul Regelui.
1. profimedia-0017900496

Iată 12 curiozități despre ceremonia încoronării pe care probabil nu le știai, potrivit site-ului familiei regale.

1. O coroană grea

Coroana St. Edward, pe care Regina a purtat-o pe cap pe durata ceremoniei, este făcută din aur solid, ceea ce înseamnă că este foarte grea. A fost realizată în 1661 și cântărește 2,23 kilograme.2

2. O ceremonie televizată

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost prima astfel de ceremonie transmisă la televizor. Urmărit de 27 de milioane de oameni în Marea Britanie, adică trei sferturi din populație, și ascultat de 11 milioane de oameni la radio, încoronarea se poate să fi fost primul eveniment live văzut de un număr atât de mare de persoane.

3. Fiul unui monarh

Când prințesa Elisabeta a devenit regină, după moartea tatălui său, fiul ei cel mai mare, prințul Charles, avea doar patru ani. Anul următor, prințul Charles a devenit primul copil care a asistat la încoronarea mamei sale ca suveran.

4. Jurnalista Jackie

Dintre cei 2.000 de jurnaliști prezenți la eveniment, unul urma să o cunoască mai bine pe Regină în calitate de primă doamnă a țării sale. Jackie Kennedy, atunci Jacqueline Bouvier, lucra la Washington Times-Herald când a avut loc ceremonia. Regina și Prima Doamnă a SUA s-au întâlnit opt ani mai târziu, când ea și soțul ei, președintele John F Kennedy, au vizitat Palatul Buckingham.

5. Un omagiu adus fostei Regine

Pe drumul de întoarcere spre Palatul Buckingham de la Westminster Abbey, Regina Elisabeta a II-a a purtat Coroana de Stat Imperială. Coroana avea patru perle, despre care se crede că ar fi fost cerceii purtați de regina Elisabeta I.

6. Originea expresiei puiul pentru încoronare

Știați că expresia puiul pentru încoronare are o legătură directă cu ceremonia încoronării Reginei Elisabeta a II-a? După eveniment, au fost pregătite diverse feluri de mâncare pentru a-i distra pe oaspeții străini.

Floristul Constance Spry, care a fost însărcinat să aranjeze florile la Westminster Abbey și de-a lungul traseului procesiunii de încoronare, a fost unul dintre indivizii cărora le-a venit ideea de a servi o rețetă care consta în pui rece cu sos curry și salată. Și uite așa, s-a născut expresia puiul pentru încoronare. 

7. Un nou lot de ulei sfânt

În timpul încoronării, Regina a fost unsă de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher și de protopopul de la Westminster, Alan Campbell Don. Aceștia au făcut o cruce pe fruntea Reginei, folosind ulei sfânt. Uleiul de ungere utilizat în ceremoniile de încoronare, se produce, în mod tradițional, într-un lot mare care se presupune că va fi sufiecient pentru câteva ceremonii succesive.Cu toate acestea, un nou lot a trebuit să fie produs, după ce o bombă a lovit parohia în mai 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

8. „Inelul de nuntă al Angliei”

Ca parte a încoronării sale, Regina Elisabeta a II-a s-a alăturat unei liste de foști monarhi care au purtat inelul de încoronare, cunoscut altfel drept „Inelul de nuntă al Angliei”, pe cel de-al patrulea deget al mâinii drepte. Inelul a fost purtat la fiecare încoronare de când a fost creat pentru încoronarea regelui William IV în 1831. Regina Victoria a fost nevoită să folosească un alt inel pentru încoronarea din 1838, deoarece avea degetele prea mici.

9. A patra încoronare la rând

Pentru unii participanți, încoronarea reginei Elisabeta a II-a a fost a patra la care au asistat la Westminster Abbey. Înainte de Elisabeta, tatăl ei, regele George al VI-lea a fost încoronat în 1937; bunicul ei, regele George V, a fost încoronat în 1911; iar străbunicul ei, regele Eduard al II-lea, a fost încoronat în 1902.

10. Rochia pentru încoronare

Regina a purtat rochia de încoronare în șase ocazii separate după ceremonie, inclusiv la deschiderea Parlamentului în Noua Zeelandă și Australia în 1954.

11. O friptură de bou

În momentul încoronării Reginei, în iunie 1953, raționalizările din toată țara nu se încheiaseră în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Ministerul Alimentației a aprobat 82 de cereri care le permitau oamenilor să facă friptură de bou în cadrul festivităților de încoronare. Cu toate acestea, au avut voie să facă acest lucru numai dacă au putut dovedi că au păstrat tradiția și au mâncat carne de bou și la încoronările anterioare.

12. O nepoată pe tron

Bunica reginei Elisabeta a II-a, regina Maria, a fost primul monarh care și-a văzut un nepot încoronat suveran. Avea 81 de ani la vremea aceea. Cu toate acestea, Regina Maria a murit pe 24 martie 1953, cu trei luni înainte ca ceremonia de încoronare să aibă loc.

Sursă: www.independent.co.uk

Foto: Profimedia

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii