FacebookTwitterLinkedIn

Steluța Racolța, fondatoarea UniversiFly

Steluța Racolța este recunoscută ca manager de top în domeniul asigurărilor, unde a făcut performanță timp de 15 ani. În anul 2007, a pornit pe drumul antreprenoriatului cu compania de recrutare de forță de muncă și formare profesională RSC CONSULTING. După 10 ani, se mândrește cu peste 10.000 de absolvenți ai diverselor cursuri, de la Manager de Proiect, Manager de Resurse Umane, la Competențe antreprenoriale.

Sesizând cererea tot mai mare a pieței pentru personal calificat în domeniul Aviației, Steluța Racolța a demarat o colaborare cu companiile aeriene, în calitate de agenție de recrutare. Un an mai târziu, în 2014, a pus bazele primei școli românești de însoțitori de bord din Transilvania, printr-un proiect POSDRU, într-o perioadă în care fondurile europene erau puțin cunoscute și greu accesate.

„E o adevărată provocare să deschizi o asemenea școală, deoarece trebuie să respecți rigorile din domeniul aviație, ai nevoie de instructori acreditați de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (A.A.C.R.) și de fonduri pentru a asigura infrastructura și suportul logistic”, spune Steluța Racolța, fondatoarea UniversiFly.

Transportul aerian a avut o evoluție foarte dinamică în ultimii ani, datorită mobilității conferite de Uniunea Europeană. Tot mai multe companii au început să ofere curse din și spre aeroporturile românești. Cererea pentru personal instruit în aviație este în continuă creștere. Chiar și băieții au devenit interesați de o carieră ca însoțitori de bord, domeniu în care șansele de angajare sunt foarte mari. „Suntem singura școală din România care a reușit să achiziționeze toate echipamentele și infrastructura necesare. Deținem un simulator de bord propriu, iar orele de teorie și cele de practică se țin în același oraș. Implementarea acestui proiect a întâmpinat multe obstacole. Dar, fără să-mi propun acest lucru, am devenit cea mai importantă școală de însoțitori de bord din România. Și am realizat această performanță respectând toate rigorile și reglementările internaționale în domeniu”, mai spune CEO-ul UniversiFly, Steluța Racolța.

Instructorii UniversiFly sunt oameni dedicați profesiei, foarte bine instruiți și cu experiență în aviație. Pe lângă competențele profesionale și însușirea procedurilor de urgență pentru siguranța și securitatea pasagerilor, aceștia contribuie la dezvoltarea personală a cursanților și la dobândirea unor abilități personale foarte apreciate de angajatori, la adaptarea lor la exigențele codului deontologic și la respectul pentru această meserie ce presupune punctualitate, toleranță, empatie, răbdare, spirit de echipă și atitudine proactivă.

UniversiFly este acreditată de către A.A.C.R. din anul 2014. Pe perioada de derulare a proiectului POSDRU, 590 de fete au fost inițiate în tainele meseriei de însoțitori de bord la Cluj-Napoca. În luna octombrie 2018, la doar 4 ani de la înființare, cursantul cu numărul 1.000 a primit diploma de absolvire. Astăzi, sunt peste 700 de absolvenți ai școlii clujene, fete și băieți, care activează în aviație, pe toate continentele.

„Companiile aeriene își manifestă o preferință clară pentru absolvenții de la Cluj, pentru că sunt bine pregătiți. E o adevărată plăcere pentru mine să zbor cu orice companie aeriană, pentru că, indiferent de destinație, întâlnesc la fiecare zbor, unul-doi însoțitori de bord care au absolvit școala noastră”, declară Steluța Racolța, CEO UniversiFly.

Absolvenții UniversiFly au dreptul să se prezinte la examenul pentru obținerea atestatului european de însoțitor de bord organizat la București de către A.A.C.R.. Este echivalentul unui permis de muncă valabil pentru companiile europene, care crește șansele de angajare nu doar la companii de zbor din Europa, ci din întreaga lume.

Este important să fie obținut atestatul european înainte de angajare, chiar și la companii foarte atrăgătoare precum cele din Orientul Mijlociu (unde nu e încă obligatoriu). În lipsa acestui atestat, celor care doresc să își continue cariera într-o țară din UE după expirarea contractelor de muncă din Orientul Mijlociu, nu li se ia în calcul experiența, orele de zbor, trainingurile din perioada în care au lucrat la respectivele companii.

„Suntem singura școală de însoțitori de bord acreditată și de Ministerul Muncii și Ministerul Educației și singura școală care asigură locuri de muncă după absolvire, datorită parteneriatelor cu diverse companii de aviație. Clujul este considerat cel de-al doilea centru de aviație din România, iar la aceasta am contribuit și noi”, consideră Steluța Racolța, CEO UniversiFly.