FacebookTwitterLinkedIn

În vârstă de 19 ani, Ionuț a fost premiat pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer. Elev  în clasa a XII-a, el a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă, accidentele rutiere care cauzează circa 1,24 de milioane de decese în fiecare an, în întreaga lume.

Modelul creat de Budişteanu folosește inteligenţa artificială, radare 3-D și camere performante, astfel încât să poată detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real. Dacă mașina ar fi scoasă pe piață nu ar costa mai mult de 4.000 de dolari.

,,Nu am cuvinte să descriu sentimentul, să câștigi premiul cel mare într-o competiție cu 1.600 de elevi din 70 de țări. Acest lucru îmi dă un feedback pozitiv, că trebuie să imi continui proiectele. Vreau să devin un cercetător științific, pentru că ei sunt cei care schimbă lumea. Trebuie să ajutăm întreaga lume prin proiectele și ideile noastre”, a declarat Ionuț Budișteanu după înmânarea premiului.

Budişteanu nu se află la prima participare în acest concurs în care a primit premiul cel mare Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în memoria cofondatorului Intel. Tânărul s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).

La ediţiile anterioare ale Intel ISEF el a participat cu proiecte cu aplicabilitate tot în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii. Acestea au fost recompensate cu 10 premii in total. Ionuţ Budişteanu a participat și în România la peste 130 de competiţii de ştiinţă şi inginerie.

În acest an 1.600 de tineri au fost selecţionaţi pentru a participa la Intel ISEF. Ei au fost selecţionaţi din 433 de competiţii afiliate din peste 70 de ţări, regiuni și teritorii. Pe lângă marii câștigători alţi 500 de tineri au fost premiați pentru proiectele lor inovatoare. Premiile au inclus 17 câştigători “Best of Category”, care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Totodatî, Intel Foundation a premiat cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat.