, Forbes Staff

Lideri |
|

Ioan Ciolan, dincolo de afaceri

Ioan_Ciolan.jpg
Rețeta de afaceri a lui Ioan Ciolan pare simplă. Dacă ar putea să îşi rezume viaţa într-un singur cuvânt, acela ar fi „muncă”. Criza l-a ajutat însă să își reîntoarcă fața către familie.

Cu vorba aşezată şi uşor emoţionat, ca un ardelean veritabil, Ioan Ciolan pare că îşi cântăreşte atent fiecare cuvânt pe care trebuie să îl spună. Ochii i se luminează însă şi timbrul vocii se schimbă atunci când vorbeşte despre business-ul pe care l-a fondat în urmă cu 20 de ani, în inima ţării, la Sibiu. Se mândreşte cu faptul că Ambient este o companie „românească, cu buletin de Sibiu” şi dă, mai degrabă, impresia antreprenorului care tace şi face.

A pus bazele Ambient, în 1993, prima companie de tipul Do It
Yourself din România. Spune sincer că a lansat-o, în primul rând, pentru a asigura o stabilitate financiară familiei sale care numără acum şi trei copii: două fetiţe de şapte ani şi un băieţel de nouă. Cu o gândire tehnică, de inginer, mărturiseşte că nu s-a lansat în afaceri din dorinţa de a simţi pe pielea sa adrenalina unui business deschis în România, ci a construit molcom, cărămidă cu cărămidă. „Pentru mine, firma a fost abordarea financiară pentru familia mea, nu aventură sau altceva”, spune directorul general al Ambient.

De altfel, este unul dintre antreprenorii care vorbeşte despre noţiuni care pentru mulţi rămân abstracte precum valoare, echipă şi respect. Mărturiseşte că prima sa companie pe care a înfiinţat-o, în 1991, alături de câţiva membri ai familiei, s-a numit tocmai „Respect SRL”. Cuvântul pe care îl urăşte este cel de „angajat”, deoarece crede că fiecare este, în egală măsură, partener în această afacere, fără a fi nevoie să amintească permanent că, între cele două părţi, există un contract reglementat juridic. „Angajat este un cuvânt pe care nu l-am agreat şi nu o să îl agreez niciodată. Eu, vin şi spun oricui: «Vrei să fim colegi, să avem bucurii comune, să avem probleme comune şi gânduri de viitor comune? Atunci hai să stăm împreună». Dacă toţi avem ţinte comune, avem toţi o viaţă mai uşoară”, îşi explică filosofia antreprenorul sibian. De aceea, vrea să îşi aibă mereu aproape oamenii cu care lucrează şi îi învită adesea să se uite la meciuri de fotbal împreună, cu toate că nu este microbist, după cum îmi…\

Pagini: 1 2 3 4

Taguri: , , ,

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

Comentarii

Nu există comentarii