FacebookTwitterLinkedIn

Antreprenorul aflat pe locul 335 în cea mai recentă ediţie a topului Forbes 500 estimează pentru 2014 un rulaj de 85 de milioane de euro şi un rezultat operaţional de 1,5 milioane de euro.  

Deşi consideră că nu s-a întâmplat niciun lucru bun în turism şi transporturi 2013, Dragoş Anastasiu, care controlează Touring Europabus (reţeaua de agenţii de turism Eurolines şi TUI Travel Center)  a crescut anul trecut cifra de afaceri a companiei cu 30%. Grupul de firme Eurolines  a avut afaceri de 331 milioane de lei (75 milioane de euro). În schimb, au scăzut marja şi productivitatea.

Anastasiu adaugă la estimările sale creşteri ale circulaţiei turistice cu 3-5%, ale transportului internaţional de autocare cu 10% şi o creştere în transportul aviatic, cu 5%. „Dacă se pornesc acţiunile de promovare a României pe cele şase pieţe ţintă (SUA, Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, n.n.), vom începe să avem mai mulţi turişti străini. Dacă se va introduce o legislaţie corectă din punct de vedere al asigurării de insolvabilitate, vor dispărea probabil din piaţă cei cu bonitate inexistentă, care reprezintă un pericol masiv pentru breaslă şi clientelă”, adaugă Anastasiu.

Punctele negative ale sectorului sunt, potrivit proprietarului  Touring Europabus, cele care determină neîncrederea turiştilor: „imaginea agenţiilor de turism se înrăutăţeşte, profitabilitatea scade, s-au înmulţit falimentele”.  În plus, legislaţia legată de asigurarea de insolvenţă este proastă, iar accesul prea facil, adaugă antreprenorul a cărui avere a fost estimată la 10 milioane de euro.