FacebookTwitterLinkedIn

Familia Sturdza, din care face parte prinţul Dimitrie Sturdza, este atestată documentar din secolul al XV-lea, în Moldova şi este înnobilată în secolul al XVII-lea, în Transilvania. Prinţul Dimitrie Sturdza este descendent al lui Ioan Sturdza, din familia căruia făcea parte şi Mihail Sturdza, domn al Moldovei între 1834 și 1849.

Dimitrie Sturdza s-a născut în 1938, la Iaşi, şi are legături de rudenie inclusiv cu familia Cantacuzino. A fost botezat de Regele Mihai şi Regina Mamă, Elena. A început studiile în România, dar a părăsit ţara alături de familie în timpul războiului. A locuit mai întâi în Norvegia, apoi în Elveţia, unde locuieşte în continuare. S-a căsătorit în 1968 cu Monique Wagner şi au împreună doi copii. Dimitrie Sturdza este unul din marii filantropi de la noi. În fiecare an, el alocă în medie 500.000 de euro pentru burse şcolare.

Este pasionat de schi, tenis – a fost şi jucător profesionist – și de vânătoare.A vânat în toată lumea, de la Lăpuşna (unde are o cabană de vânătoare) până în Africa Centrală. De business-ul său, brandul elveţian de cosmetice Déesse, principala sa sursă de venit, se ocupă mai mult familia. În Elveţia, Dimitrie Sturdza şi-a lăsat afacerea pe mâinile fiului, Prinţul Ştefan, iar în România, Alina Pantazi-Sturdza, nepoata sa, este directoarea filialei. Firma Déesse deţine pe piaţa locală o cotă de circa 10% în domeniul vânzărilor directe de produse cosmetice. La nivel mondial, Sturdza controlează o afacere care are peste 10.000 de consilieri de vânzări.

Vezi care era averea lui Dimitrie Sturdza în 2010