FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Solomon (49 de ani), regizor și realizator de filme documentare, s-a impus în cinematografia românească prin trei documentare de referință: „Marele jaf comunist – lovitura de la Banca Națională din 1959” (producție 2004), „Razboi pe calea undelor” (2007) și „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” (2010). Acesta din urmă este un documentar-destin al capitalismului din România.

Ar merita de revăzut acest film, în care apar George Copos, Dan Voiculescu, Ioan Niculae și Dinu Patriciu – toți aflându-se pe cele mai înalte culmi ale carierelor de business, și de meditat pentru câteva clipe la ceea ce a urmat pentru acești „pionieri” ai capitalismului românesc. Din această perspectivă, filmul lui Alexandru Solomon, „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” poate fi socotit un document al epocii, care a avut și puterea de a anunța decăderea unei întregi clase de capitaliști, făcuți după o „rețetă românească”.

Alexandru Solomon este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), secția Imagine Film, promoția 1993. A urmat programul de pregătire la Discovery Campus Masterschool, iar proiectul care a rezultat în urma acestui training a fost „Marele jaf comunist”.

În paralel cu activitate de regizor și scenarist de filme documentare, Solomon a fost director de imagine pentru mai multe filme de ficțiune de lung-metraj, colaborând cu regizori ca Nicolae Mărgineanu, Sinișa Dragin, Andrei Blaier, Marius Barna și Titus Munteanu. A debutat ca operator în filmul „Privește înainte cu mânie, în regia Nicolae Margineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival.

Alexandru Solomon a fost premiat la festivaluri de film din Europa şi SUA.

Motto:

Capitaliştii sau industriaşii profită de slăbiciunile statului, profită de o clasă politică fără voinţa de a consolida statul. Problema este că statul român a devenit din ce în ce mai slab în ultimii 20 de ani, înconjurându-se de o birocraţie incapabilă şi complet nereformată.

Alexandru Solomon este speaker în cadrul Forbes HEROES 2015, un eveniment despre inovaţie, curaj și excelență care promovează adevăratele modele ale actualei generații.