FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Istoric vorbind, perioada de vară a fost mereu una foarte ocupată pentru noi la Cornerstone. De la înființarea companiei în 2018, am avut întotdeauna un flux de clienți noi în lunile de vară. Din experiența mea, acest lucru este dictat de faptul că, la jumătatea anului, antreprenorii își fac planuri pentru a doua parte a anului, își revizuiesc obiectivele și prioritățile, precum și rezultatele generate de la începutul anului. Prin urmare, vedem un număr mare de companii care în timpul verii iau decizia de a se lista la bursă și încep intens pregătirile pentru proces. Anul acesta nu a făcut excepție. Există o mare efervescență pe piața de capital din România, din ce în ce mai multe companii se listează cu succes fie pe piața AeRO fie pe Piața Principală a BVB inspirându-i astfel și pe concurenții lor sau alte companii din aceeași industrie. În mod special, de la listarea cu succes a Simtel Team pe 1 iulie, vedem un interes crescut din partea antreprenorilor de a se lista pe piața AeRO. În același timp, chiar dacă sezonul este aglomerat, cu siguranță vom găsi puțin timp în iulie și pentru o scurtă vacanță dar în așa fel încât să păstrăm legătura cu piața, de preferință, de undeva de pe plajă.

Certitudini și predictibilitate

Cred că ceea ce 2020 ne-a învățat pe toți este că nu există certitudine sau predictibilitate. Dacă ne uităm la sectorul în care suntem activi, piața de capital, Bursa de Valori București a înregistrat cele mai bune prime 6 luni ale anului din istoria recentă, cu 12 companii noi care au listat acțiuni și 13 companii care au listat obligațiuni atât pe piața AeRO cât și pe Piața Principală. Prin urmare, vedem un anumit trend ce se conturează, al companiilor care apelează la finanțarea prin bursă și se pare că 2021 va fi un an bun pentru piața de capital din România.

Îngrijorări

Aceeași efervescență pe care o vedem ca fiind un lucru pozitiv la Bursa de Valori București ar putea aduce și anumite riscuri. Unul dintre aceste riscuri este legat de listarea tuturor tipurilor de companii, în special pe piața AeRO, care s-ar putea să nu fie neapărat potrivite pentru piața de capital. Nu cred că orice afacere poate fi listabilă. Dimpotrivă, consider că Bursa de Valori București este locul pentru companii cu rezultate bune, care inovează, care sunt specializate pe nișa lor, iar capitalul de la investitori le poate ajuta să-și ducă afacerile pe noi culmi. Din acest motiv, mă uit atent la companiile care anunță în presă intenția lor de listare. Chiar dacă majoritatea listărilor au avut până acum succes, experiențele de pe piețe mai dezvoltate ne arată că odată cu dezvoltarea pieței și a noilor listări, apar și mai multe riscuri legate de companiile slabe care folosesc piața de capital ca o ultimă oportunitate de a atrage capital, mai ales dacă nu sunt bancabile.

Planuri de business

În prezent, lucrăm la un potențial IPO pe Piața Principală a Bursei de Valori București, precum și la alte șase oferte de acțiuni care ar putea fi încă anunțate înainte de sfârșitul anului. În paralel, continuăm să lucrăm cu clienții noștri care sunt deja listați la Bursa de Valori București la operațiuni multiple de majorare a capitalului social, precum și la potențiale tranzacții de M&A.

Vacanță în țară sau străinătate

Absolut. Vacanța de vară este întotdeauna cea mai bună oportunitate de a-ți încărca bateriile înainte de sezonul de toamnă. Pe piața de capital volumul de muncă crește semnificativ deja din luna august, care este luna în care companiile listate la Bursa de Valori București publică rapoartele financiare pentru primul semestru. Anul acesta, vom lucra cu 11 emitenți la pregătirea rezultatelor semestriale, prin urmare planurile noastre de vară trebuie să se concentreze în luna iulie. Plănuiesc să-mi vizitez mai întâi familia în Polonia, pe care, din cauza pandemiei, nu am mai văzut-o de la începutul anului. Apoi intenționez să plec în Grecia pentru câteva zile de soare și relaxare la plajă.

 

Despre cum își vor petrece vara liderii din diferite industrii regăsiți în următoarea ediție a Forbes România, care va apărea pe piață la finalul lunii iulie.