
Prețurile apartamentelor de lux din nordul Capitalei continuă să crească, pe măsură ce terenurile goale potrivite pentru dezvoltări sunt tot mai greu de găsit, iar autorizațiile din ce în ce mai dificil de obținut.
“Loturile mari au fost deja dezvoltate. Terenurile apar rar și e foarte greu să fii activ doar în zona rezidențială de lux. Le numeri pe degete terenurile pe care poți dezvolta proiecte de lux, de genul Varșovia 6”, spune Andrei Iușut, fondatorul La GLOIRE.
Astfel că, dezvoltatorul va continua extinderea business-ului pe doi vectori, atât pe segmentul rezidențial de lux, cât și pe cel mediu. “Chiar vom lansa anul ăsta un proiect nou adresat clasei medii”, continuă el. Potrivit informațiilor aflate de Forbes, este vorba despre un nou proiect rezidențial de 70 apartamente în zona Izvor. Investiția se ridică la circa 12 milioane de euro, cu tot cu teren, iar construcția va fi demarată la finalul acestui an.
Totodată, compania este în discuții pentru achiziționare mai multor terenuri. “Nu căutăm neapărat o zonă specifică. Vrem locuri mai speciale. Aș vrea să avem cel puțin două proiecte în desfășurare în fiecare an”, mai spune Andrei Iușut.
Iar în ceea ce privește extinderea în alte orașe ale țării, antreprenorul nu o ia în calcul momentan. “Avem de lucru și putem să creștem aici în următorii cinci ani”, afirmă el.
“Business-ul va crește, cu siguranță, dacă ne uităm la dinamica pieței din ultima perioadă. Cel puțin pe segmentul rezidențial, pandemia nu doar că nu a afectat piața, ci a impulsionat-o foarte mult. Oamenii au empatizat mult mai mult cu valori precum familie, cămin, intimitatea și confortul celor dragi în propria locuință”, punctează Andrei Iușut. El consideră că vor exista în continuare creșteri pe toate segmentele pieței rezidențiale, având în vedere că cererea de locuințe este mai mare decât oferta.
Însă, odată cu creșterea cererii, prețurile apartamentelor se vor majora și ele. “Cu 7-8% vor crește. Cam aici văd media”, precizează fondatorul La GLOIRE, care nu întrevede o criză pe piața imobiliară în următorii cinci ani.
“Oricât de multe ar fi problemele la noi cererea e mai mare decât oferta. Nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat în 2008. În următorii cinci ani nu va fi o criză a pieței imobiliare. Pandemia paradoxal a ajutat segmentul rezidențial, oamenii au început să evalueze altfel căminele. De asemenea, a schimbat nu numai apetitul pentru locuințe noi, ci și pentru amenajare”, explică acesta.
Recent, LA GLOIRE a finalizat și proiectul rezidențial de lux Varșovia 6, în urma unei investiții de 14 milioane de euro, sumă ce include și terenul pe care au fost construite cele 17 apartamente. Potrivit surselor Forbes, terenul a fost achiziționat cu 5 milioane de euro.
În portofoliul dezvoltatorului intră și alte două proiecte rezidențiale de tip boutique, La Gloire Vlad Țepeș și La Gloire Parc du Lac, în zona Pipera, respectiv Băneasa, investiții ce depășesc 7 milioane de euro. Cele 79 de apartamente finalizate în urmă cu aproximativ 2 ani au fost deja vândute integral.
Global, piața rezidențială de lux a înregistrat o revenire puternică în prima jumătate a anului, atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât și volumul. Top șapte cele mai mari piețe au realizat 785 de tranzacții și un volum total de 13,7 miliarde de dolari.