Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Ziua Națională a Italiei, sărbătorită la București

Sute de invitați au venit la Ambasada Italiei din București pentru a sărbători Ziua Națională a acestui stat.
italia

Recepția a fost deschisă de violonistul Alexandru Tomescu care a interpretat imnurile Italiei și României. Ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, a subliniat faptul că România și Italia au legături foarte strânse. „Nu există astăzi în Europa două ţări mai apropiate ca România şi Italia, apropiere confirmată şi la cel mai înalt nivel politic de faptul că, în primele 5 luni ale anului 2015, Preşedintele României s-a deplasat în vizită oficială în Italia de două ori”, a declarat ambasadorul Italiei.

Ambasadorul Italiei a subliniat faptul că, în planul relațiilor economice bilaterale, a fost întregistrat un volum record al schimburilor dintre cele două state. „ Potrivit datelor furnizate de Institutul român de Statistică (INS) interschimbul comercial dintre Italia şi România în 2014 a atins valoarea totală record de 12,58 miliarde de euro, în creştere cu 6,9% faţă de 2013. Balanţa comercială a ţărilor noastre este aproximativ egală. Într-adevăr, România a exportat către Italia bunuri în valoare de 6.243,6 milioane de euro (+9,1% faţă de 2013), în timp ce importurile din Italia au fost echivalente cu 6.337,6 milioane de euro (+4,3% faţă de anul trecut). Aceste date reflectă prezenţa societăţilor italiene pe teritoriul românesc. La sfârşitul anului trecut, potrivit datelor Registrului Comerţului român, numărul societăţilor cu participare italiană a crescut cu 6,82% faţă de 2013, cu circa 1.799 noi societăţi cu participare italiană. S-a trecut aşadar de la  37.029 în 2013 la 39.566 în 2014. Din rândul ultimelor, 18.434 sunt active”, a spus ambasadorul Italiei.

Totodată, a mai amintit că societăţile italiene în România oferă locuri de muncă unui număr de peste 135.000 cetăţeni români, contribuind la susţinerea tot atâtor familii.

Diego Brasioli a amintit și de faptul că România participă cu un pavilion, situat central, la EXPO Milano 2015, și că astfel „mulţi cetăţeni italieni şi români vor putea descoperi tradiţiile etnogastronomice ale celor două ţări”. Mai mult ambasadorul Italiei a adresat un însemn românilor de a vizita EXPO Milano în următoarele 5 luni, perioadă în care expoziția universală va fi deschisă.

De asemenea, România și Italia sunt bine conectate, iar numărul legăturilor aeriene lunare dintre cele două state ajunge la peste 800. „Este vorba despre o cifră care se dublează dacă se calculează şi cele dintre Italia şi România. Până în România se poate zbura din peste 20 de oraşe italiene”, a mai completat ambasadorul Italiei.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii