Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Zece sectoare care angajează aproape 50% din forța de muncă din România

Furnizorul de soluții integrate de business ICAP România estimează că evoluțiile de piața forței de muncă „vor avea un cuvânt greu de spus”, în contextul creșterii înregistrate în numărul șomerilor din primele zece luni ale anului 2015.
Angajari

Cauzele sunt adânci și merg până la eficiența scăzută a sistemului de educație sau la politicile publice insuficiente pe piața muncii. Un alt factor de impact este și mobilitatea redusă a populației apte de muncă.

Compania ICAP România a ajuns la concluzia că sectoarele din care au migrat în ultima perioadă segmente importante ale forței de muncă sunt industria prelucrătoare, agricultura, construcțiile și învățământul. Transferul de forță de muncă s-a făcut și către zona antreprenorială, în special către comerț, însă acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influență pozitivă majoră.

ICAP ROMÂNIA: CREȘTEREA ECONOMICĂ DIN 2016 ESTE EVALUATĂ ÎNTRE 3,8% ȘI 4%

În România activează aproape 200.000 de companii mici și mijlocii în comerț. Majoritatea companiilor mici și medii din România își bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică – cumpără de la producători și vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producție sau cercetare – domenii care presupun însă un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare înaltă.

ICAP România a analizat raportările companiilor din România la nivelul finalului de an 2014 din perspectiva unui top 10 al sectoarelor care angajează aproape jumătate din forța de muncă din România:

  1. Sectoarele în cauză sunt Comerțul cu amănuntul (cu excepția autovehiculelor și motocicletelor);
  2. Comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete);
  3. Transporturi terestre și transporturi prin conducte;
  4. Construcții de clădiri;
  5. Industria alimentară;
  6. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;
  7. Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;
  8. Activități de investigații și protecție;
  9. Lucrări speciale de construcții;
  10. Restaurante și alte activități de servicii de alimentație.

În aceste sectoare economice lucrează peste 1.800.000 de angajați, în creștere cu 2% față de anul 2013.

Primele trei sectoare angajează jumătate din forța de muncă activă în cele zece sectoare și aproape un sfert (949.350) din forța de muncă ce activează în totalul firmelor care au depus raportări în 2014.

Cele zece sectoare menționate care concentrează 48 de procente din forța de muncă totală concentrează, de asemenea, și 53% din cifra de afaceri totală, în creștere cu 6,2% față de 2013. Totodată, firmele care activează în aceste sectoare și care au raportat un profit în 2014, au raportat un profit total mai mare cu 25 de procente față de 2013, în timp ce pierderea raportată de firmele care au raportat pierdere a fost în 2014 cu 15% mai mică decât în 2013.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii