FacebookTwitterLinkedIn

Joyce Lain Kennedy, autorul cărții “Job Interviews For Dummies”, spune că managerii de HR pun întrebări capcană pentru a economisi timp și a-și da seama ce fel de angajat ești cu adevărat.

Întrebarea 1: De ce ai fost șomer pentru o perioadă atât de lungă de timp și câți alți foști colegi de-ai tăi au fost concediați?

Această întrebare ar putea fi urmată de către întrebarea mult mai directă: “De ce ai fostconcediat?”. Kennedy spune că este o încercare de a-și da seama dacă este ceva în neregulă cu tine pe care fosa companie și ceilalți angajatori l-au descoperit deja. În loc să răspunzi direct și să riști să răspunzi emoțional sau să-ți fie interpretat greșit răspunsul, Kennedy sugerează să răspunzi: “Nu știu motivul. Am fost un angajat excelent care s-a dăruit în totalitate.”

Întrebarea 2: Dacă lucrezi, cum găsești timpul pentru interviuri?

“Întrebarea reală este dacă îțiminți actualul șef, în timp ce cauți un alt loc de muncă”, spune Kennedy. Intervievatorul se va întreba: Dacă îți înșeli actualul angajator, nu vei face la fel și cu mine? Kennedy sugerează să evidențiezi motivul pentru care ești interesat de această poziție spunând că ți-ai luat liber și că nu mergi decât la interviurile cu care te-ai potrivi perfect. Dacă sunt sugerate interviuri viitoare, Kennedy te sfătuiește să rogi intervievatorul să programeze viitoarele întâlniri înafara programului de lucru.

Întrebarea 3: Cum te-ai pregătit pentru acest interviu?

Intenția acestei întrebări este să descifreze cât de interesat ești de job. Kennedy susține că cel mai bun răspuns este: “Îmi doresc foarte mult acest job și, desigur, am început docuimentarea cu site-ul companiei.” Nu-i explica doar cum te-ai documentat, arată-i. Arată ce știi despre industrie, companie sau departament punând întrebări informate și comentând pe baza evenimentelor recente.

Întrebarea 4: Cunoști pe cineva care lucrează pentru noi?

Aceasta este cu adevărat o întrebare capcană, spune Kennedy, pentru că majoritatea celor intervievați își imaginează că e un lucru bun să știe pe cineva din interior. “Nimic nu se compară cu a avea un prieten care să-i dea managerului de HR CV-ul tau, dar acea acțiune presupune ca prietenul tău să fie foarte bine văzut în companie.”, explică ea. Pentru că intervievatorul te va asocia cu reputația și caracteristicile prietenului, Kennedy recomandă să menționezi numele cuiva doar dacă ești sigur de reputația bună pe care o are în organizație.

Întrebarea 5: Unde ți-ai dori cu adevărat să lucrezi?

“Adevăratul scop al acestei întrebări este să se asigure că nu aplici la toate joburile pe care le găsești”, spune kennedy. Ea recomandă să nu menționezi niciun alt nume de companie sau nicio altă poziție, pentru că vrei să subliniezi toate motivele pentru care ești perfect pentru acest job și că-i vei acorda toată atenția dacă îl vei obține. Un răspuns bun ar fi: “Aici vreau să lucrez și acest job este ceea ce vreau să fac.”

Întrebarea 6: Ce te deranjează la colegi și la șefi?

Să nu cazi în capcană. Trebuie să arăți că ești optimist și orientat către acțiune și managerii de HR ar putea folosi întrebarea asta pentru a verifica dacă ai probleme în lucrul de echipă sau dacă ai putea reduce productivitatea echipei. Gândește-te pentru câteva secunde, apoi răspunde că nu-ți amintești nimic deosebit. Continuă prin a-ți complimenta foștii șefi și foștii colegi pentru abilități și atitudine. Acest răspuns îți va evidenția atitudinea pozitivă și controlul.

Întrebarea 7: Poți descrie modul în care ai rezolvat o problemă de la locul de muncă sau de la școală?

Kennedy spune că nimeni nu ar trebui să fie speriat de această întrebare pentru că este una din întrebările cele mai simple de la un interviu și ar putea fi ușor anticipate. Totuși, se întâmplă mult prea des ca cei intervievați să nu poată găsi un răspuns sau să rateze oportunitatea pentru a-și evidenția cele mai bune calități. Kennedy spune că intervievatorii vor de fapt să vadă cum gândești. Vino pregătit cu un răspuns care să ilustreze o reușită.

Întrebarea 8:  Poți descrie o situație de la locul de muncă sau de la școală în care ai dat greș?

Această întrebare este o mină de aur. “O întrebare inclusă în această întrebare este dacă ai învățat ceva din greșeala ta sau continui să o repeți”, explică Kennedy. Intervievatorul poate încerca să afle dacă te consideri prea important sau dacă nu ești suficient de stăpân pe tine pentru a-ți asuma un eșec. Poate chiar mai problematic, dacă răspunzi prin a oferi o listă cu toate aspectele tale negative sau cu principalele eșecuri, atunci îți vei exterioriza insecuritățile și nu vei primi jobul. “Menționează pe scurt o mică greșeală neintenționată și continuă prin a explica ce lecție importantă ai învățat din această experiență”, recomandă ea.

Întrebarea 9: Cum se compară această poziție cu celelalte pentru care ai aplicat?

Puteți alege între două abordări: cea curajoasă sau cea calculată. “Poți alege o stretegie generică și să răspunzi că alegi să respecți confidențialitatea organizațiilor unde ai avut interviuri”, spune Kennedy. Sau ai putea să arăți că aimulte oferte și să confirmi că ai primit o altă ofertă competitivă, care s-ar putea să dea mai mult pentru serviciile tale. Oricare ar fi abordarea, la final reorienteză atenția către poziția pentru care dai acum interviul întrebând: “Mi-am găsit destinația aici?”

Întrebarea 10: Dacă ai câștiga la loto, ai mai munci?

Această întrebare este o nouă oportunitate pentru a-ți sublinia motivația și etica. Kennedy recomandă să recunoști că ai fi încântat  să câștigi la loto, dar ai căuta în continuare activități pentru că depășirea provocărilor și reușita te fac fericit.