FacebookTwitterLinkedIn

„Comparând acest tip de active din punct de vedere al numărului de tranzacții realizate și al valorii nominale tranzacționate observam că, în top trei, se regăsesc două materii prime: gazele naturale și soia. În plus, cele doua clasamente sunt completate de cafea, în cazul numărului de tranzacții, și zahărul, în ceea ce privește valoarea nominală”, demonstrează o analiză elaborată de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, casa de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.

Potrivit acestuia, anul 2021 a debutat într-o manieră extrem de optimistă, care l-ar putea ajuta să fie plasat într-o poziție privilegiată în cărțile de economie, prezentând un context favorabil.

„Investitorii au beneficiat de o atitudine exuberantă, un optimism ‘exagerat’, care a fost determinat de așteptarile unei redresări puternice a economiei globale ca urmare a redeschiderii, dar și de niveluri masive de lichiditate în piețele de capital. Având în vedere ca indicii bursieri și acțiunile se aflau deja la maxime istorice, investitorii au căutat noi instrumente catre care să își transfere capitalul, dar care să se afle la prețuri ‘accesibile’. Această tendință a trezit o mișcare ascendentă pentru majoritatea materiilor prime”, a punctat Radu Puiu.

Conform analizei, în ceea ce privește soia, previziunile recente mai slabe pentru piețele asiatice au stimulat incertitudinea referitoare la exporturile SUA. De asemenea, slăbiciunea realului brazilian crește competitivitatea culturilor sud-americane. În plus, precipitațiile așteptate în regiunile de producție de porumb și soia îmbunătățesc perspectivele pentru producția din acest an.

De cealaltă parte, prețurile cafelei continuă scăderea pe fondul știrilor despre înghețul din Brazilia. Piața se așteaptă ca impactul vremii nefavorabile să fie limitat, mai ales că aceste condiții nefavorabile sunt așteptate într-o singură regiune.

„Corelația dintre prețurile cafelei și realul brazilian (BRL) rămâne ridicată. Moneda a fost slabă în ultima perioadă și oferă puține motive pentru o apreciere pe termen scurt. Modelele sezoniere ale cafelei indică stabilizarea prețurilor până la jumătatea lunii octombrie. Organizația Internațională a Cafelei se așteaptă ca prețul să rămână ridicat timp de 2-3 ani din cauza plantelor deteriorate din Brazilia”, se specifică în analiză.

În ceea ce privește zahărul, finalizarea tendinței ascendente de pe piața cafelei nu a afectat trendul ascendent de pe piața zahărului. „Prețul acestuia a depășit nivelul de 20 de cenți pe kilogram. Zahărul s-a aflat la cel mai înalt nivel din 2017, în ciuda slăbiciunii realului brazilian. În schimb, culturile braziliene sunt amenințate de temperaturi ridicate și secetă. Traderii menționează despre posibilele reduceri ulterioare ale recoltei braziliene din acest sezon deoarece seceta dură și trei valuri de înghețuri au afectat zonele agricole ale celui mai mare exportator din lume”, susțin statisticile.

Conform cercetării, condițiile meteorologice actuale sunt comparate cu cele din 2014. Astfel, mai multi analiști își reduc estimările legate de culturile braziliene și, prin urmare, deficitul din 2021-2022 crește. În Brazilia se prognoza deja că recolta de cultură de trestie de zahăr va fi cu aproximativ 10% mai scăzută anul acesta, din cauza celei mai grave secete din ultimii 90 de ani, dar înghețurile recente ar putea agrava lucrurile.

În concluzie, alegerile investitorilor din România s-au orientat în 2021 către materiile prime care au beneficiat de o dinamică favorabilă. Ceea ce demonstrează că preferințele acestora se bazează pe identificarea oportunităților de moment care au potențialul de a oferi rezultate pozitive pe o perspectiva pe termen scurt și mediu. În plus, se poate observa că investitorii români urmăresc trendurile globale și încearcă să se adapteze acestor tendințe.