FacebookTwitterLinkedIn

Visul Ferdinand Piech ajunge în sfârșit realitate. La Geneva vom putea atinge versiunea finală a lui XL1, “mașina de un litru”, ajunsă de fapt “mașina de sub un litru”. Ne referim desigur, la consumul de carburant în regim de condus mediu.

XL1 este gata și va fi produs în câteva zeci de exemplare. Ele vor deveni demo-car-uri și vor fi răspândite pe piețele din toată lumea. Nu știm încă dacă vom primi una și în România sau măcar în zona noastră europeană. Dacă răspunsul pieței va fi afirmativ, XL1 va putea fi cumpărat doar ca o comandă specială. Nu se știe momentan nicio valoare de preț, nici măcar orientativă.

Minunea consumului are cel mai bun coeficient aerodinamic din Lume și este un diesel plug-in hibird. Motorul TDI are doar doi cilindri și 48 CP iar cel electric încă 27. Împreună trebuie să miște o mașină care la gol cântărește sub 800 kg. Și totuși performanțele nu sunt foarte bune, 0-100 12.7 secunde iar viteza maximă este de doar 160 km/h.

Doar doi pasageri vor putea lua loc la interior și nivelul de echipamente nu va fi foarte bogat. Nici nu cred că va conta, consumul mediu anunțat este de doar 0.9 litri pentru 100 km parcurși. Dacă va fi realitate cu siguranță că XL1 va deveni noul Prius al Hollywood-ului și VW va arunca mânușa tuturor mărcilor care au în plan construirea de mașini foarte ecologice și eficiente din punct de vedere consum.

Vezi aici galeria foto completă a lui XL1.