FacebookTwitterLinkedIn

Istoria modelelor “X” (echipate cu tracțiune integrală) de la BMW este deja foarte complexă. Primul model BMW echipat standard cu tracțiune integrală a fost lansat sub forma lui X5 în 1999. În acel an, SUV-ul BMW a devenit însă primul SAV din Lume. SAV = Sports Activity Vehicle, o nișă inventată de BMW special pentru SUV-ul său considerat mult timp cel mai dinamic produs de acest fel din Lume. De fapt, toate SUV-urile viitoare BMW au fost branduite “SAV”, BMW considerând că latura lor dinamică este mult superioară concurenței și deci mașinile trebuie să fie botezate altfel.

În mai 2008 BMW a lansat X6, primul SAV-coupe cu patru uși. care desigur avea nevoie de un nou botez. Și astfel s-a născut SAC – Sports Activity Coupe. Momentan X6 este singurul produs SAC din Lume. Nu putem exagera să spunem că X5 este singur pe piață chiar dacă este un SAV. El concurează direct orice alt SUV premium din segmentul său și acest lucru este valabil și pentru X3 și X1, poziționate de BMW tot ca SAV-uri. Cu X6 discuția diferă pentru că nu are un concurent direct cu o arhitectură similară. Singurul model care se apropie de X6 conceptual este Infiniti FX.

Ne aflăm însă acum într-un moment istoric pentru că BMW tocmai a prezentat primele informații și fotografii oficiale cu viitorul SAC al companiei. X4 este prefigurat de acest X4 Concept care va fi prezentat la Salonul Auto de la Shanghai în premieră mondială iar la începutul anului 2014 va fi lansat spre comercializare. Fiind similar cu X6 ca arhitectură și concept, X4 nu va avea un concurent direct ci doar va activa în clasa SUV-urilor premium de talie medie. Adică alături de X3, Q5, Porsche Macan, etc. Desigur, BMW insistă că X4 este unic în Lume și desigur, conceptual au dreptate. Și Mercedes-Benz se află într-o situație similară, CLA nu are practic un concurent direct de coupe cu patru uși de talie compactă.

Vedeți aici galeria foto completă a noului BMW X4 Concept

X4 va fi construit în America la aceeași uzină de la Spartanburg unde se construiesc și X3, X5 și X6. În comunicatul oficial ce însoțește acest prim set de fotografii nu se dau foarte multe elemente tehnice, accentul este pus pe designul exterior al mașinii. Aflăm totuși dimensiunile conceptului care vor fi preluate aproape în totalitate pe mașina de serie. Lungime – 4.648 mm, lățime – 1.915 mm și înălțime 1.622 mm. Capota motorului este lungă iar habitaclul este împins mult spre partea din spate. Ca de obicei, consolele față/ spate sunt scurte. Ampatamentul are 2.810 mm iar jantele de pe acest concept au 21 de inch diametru și probabil vor fi oferite ca opționale pe modelul de serie.

Unul din patru BMW-uri vândute acum în lume este un model “X” astfel că acest X4 are toate șansele să devină un nou bestseller pentru marca bavareză mai ales că este unic pe piață în segmentul său.