FacebookTwitterLinkedIn

„După un an 2017 care a adus pe piață concepte tot mai atractive pentru cumpărătorii-investitori, în 2018, apartamentele neconvenționale și casele cu potențial de a fi transformate în sedii de firme vor fi din ce în ce mai solicitate pentru investiție. Profitabilitatea unor astfel de investiții este dată de valoarea indicelui yield, un indice important de măsurare a randamentului unei investiții în imobiliare”, au menționat reprezentanții Wizmo.ro și RE/MAX Grup de Lux.

Randamentele acestor proprietăți rezidențiale depind de mai mulți factori precum locația, dotările, compartimentarea și finisajele aferente.

Piața de investiții imobilare a cunoscut, în ultima perioadă, o evoluție dinamică marcată de nevoile tot mai specifice ale cumpărătorilor interesați de investiții rentabile. În condițiile actuale, clienții sunt în căutare de oportunități care să le ofere un randament satisfăcător, dar care să se încadreze și în anumite condiții pe care le urmăresc, precum calitatea sau siguranța”, a declarat Marteen Deboo, CEO al Wizmo.ro.

Nelidei Georj, reprezentant al RE/MAX Grup de Lux, susține că, în acest an, cele mai profitabile investiții vor fi cele  care se disting de normalul construcțiilor clasice, fie apartamente mari (90 de metri pătrați – 120 de metri pătrați), fie apartamente mici (28 de metri pătrați – 42 de metri pătrați).

În plus, apartamentele în clădiri cu regim mic de înălțime, situate în zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, școli private, instituții medicale vor deveni tot mai atractive pentru investitori.

Randamentul pentru astfel de investiții, calculat în funcție de prețul proprietății și valoarea chiriei generată anual, va avea valori diferite în funcție de particularitățile zonei și ale apartamentului. De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, la un preț aproximativ de 140.000 de euro, închiriat la 750 de euro/lună, va rezulta un randament de 6.5%, cu amortizarea investiției în aproximativ 15 ani”, au mai menționat reprezentanții Wizmo.ro și RE/MAX Grup de Lux.

Pe de altă parte, casele au devenit tot mai solicitate de către investitori, fiind considerate investiții oportune, care oferă un grad de confort sporit clienților cumpărători. Astfel, cumpărând o casă, aceștia au posibilitatea de a o închiria pe termen lung și astfel vor avea de gestionat un singur imobil în loc de patru – cinci, cum este cazul apartamentelor.

În 2018, casele care se află în zone ce permit transformarea lor în spații de birouri sau chiar spații comerciale pentru sedii de firme vor fi și mai profitabile pentru potențialii investitori. Astfel, proprietarul are posibilitatea să transforme casa în birou, unde va avea un randament mare sau chiar într-un spațiu comercial, care va crește și mai mult randamentul obținut din acea investiție. Spre exemplu, o casă de aproximativ 265.000 de euro, la chirie de 1.550 de euro, va genera un randament de 7%, investiția urmând să fie recuperată în circa 14 ani”, precizează Cristina Ciobanu, reprezentantul RE/MAX Grup de Lux.

Randamentul, ratele de ocupare ale proprietăților și încrederea în investițiile imobiliare sunt principalele motoare ale pieței imobiliare de retail și de birouri. Acestea sunt, însă, afectate constant de situația economică și politică a țării, precum și de încrederea investitorilor, potrivit reprezentanților celor două companii.

Randamentele proprietăților comerciale sunt mai sensibile la condițiile de piață decât cele ale proprietăților rezidențiale. Motivul este simplu: nevoia oamenilor de a avea un spațiu de locuit este, în general, mai mare decât cea de a deține un spațiu de birouri pentru o afacere – pe care o poți demara sau închide în orice moment. Acest risc se reflectă în randamentele mai ridicate pe care le atrag proprietățile comerciale/office”, a declarat Alina Berghian, Sales Associate al RE/MAX Grup de Lux.

Pe segmentul de birouri și de retail, România oferă randamente mult mai atractive decât ţările din aceeași regiune precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia, potrivit datelor RE/MAX.

În ceea ce privește orașele din România cu cele mai mari randamente pe aceleași segmente, Bucureștiul, Timișoara, Cluj-Napoca și Iașiul sunt cele mai efervescente.