FacebookTwitterLinkedIn

Cele două fețe  ale Lunii
După lansarea la început de an a două piese fastuos decorate, dedicate mai degrabă pieței asiatice (Ultrathin Tourbillon Dragon & Phoenix și Perpetual Moon Year of the Ox), Arnold & Son a prezentat la Watches and Wonders un alt model spectaculos, de data aceasta mai aproape de tradiția culturală europeană – Luna Magna.

Este primul ceas Arnold & Son cu reprezentare tridimensională a Lunii, brandul fiind altminteri un specialist în Fazele Lunii. Astrul de pe cadran este construit din marmură și cristal aventurin, fiind supradimensionat (12 mm). Tot din cristal aventurin este realizat și restul cadranului, dând senzația de cer înstelat, pe care stă descentrat afișajul orelor. Carcasa de 44 mm este din aur roșu și găzduiește mecanismul cu întoarcere manuală A&S 1021. Lansat într-o serie limitată la 28 de exemplare, Luna Magna este unul dintre cele mai elegante ceasuri de la Watches and Wonders, prețul său fiind de 43.900 de franci elvețieni (fără taxe).

Baletul cadranului
Ceasurile lansate de Benoît Mintiens au făcut să se vorbească mult în ultimii ani despre tânărul lui brand, Ressence. Acum doi ani, compania punea pe piață versiunea comercială a modelului Type 2. „Pentru noi, e un pas mare, începutul unei noi etape, în care mecanica și electronica își dau mâna”, îmi spunea atunci Benoît. „Misiunea noastră este să îmbunătățim ceasurile mecanice printr-o abordare holistică. Ni le imaginăm cu mult mai precise decât avem nevoie în viața de zi cu zi. Precizia nu este însă singurul lucru care poate fi îmbunătățit. Noi pornim de la ergonomie, generatoarea oricărei noutăți. Cum putem îmbunătăți lizibilitatea, confortul, ușurința în utilizare? Acestea sunt întrebările noastre când vrem să definim un produs nou.”

Type 2N Night Blue vine să îmbogățească colecția; nu voi insista asupra specificațiilor tehnice, ele trebuie descoperite și explicate în timp ce privești de aproape mișcarea hipnotică a elementelor cadranului. Ressence reprezintă o perspectivă nouă deschisă în cultura orologeră, care și-a găsit suficient de mulți fani dispuși să plătească câteva zeci de mii de euro pentru un astfel de ceas inovativ, în cazul lui Type 2N Night Blue – 46.500 de euro.

Din nou despre albastrul nocturn
Prima și singura „interacțiune” disponibilă în programul meu cu brandul Nomos Glashütte a fost una fără cuvinte: brandul a difuzat un clip de 3 minute și jumătate despre procesul de realizare a ceasurilor sale, accentuând exclusiv prin discursul vizual virtuțile automatizării în procesul de producție laolaltă cu cele ale asamblării manuale.


Nomos a jucat cartea performanței nemțești: mai puțină vorbărie de PR (deloc, în acest caz), lăsând calitățile tehnice să vorbească de la sine. Întreprindere riscantă, zic eu; de vreme ce târgul a fost unul virtual, nici jurnaliștii, nici clienții nu au putut cerceta ceasurile îndeaproape. Noutățile constau în Tangente 38 – 50 Ans de Médecins Sans Frontières, Metro Neomatik 41 Update, Tangente Update și Club Campus.

Nomos Glashütte este asociat adesea cu minimalismul estetic și austeritatea cromatică, dar, de data aceasta, am văzut nu doar clasicele lor cadrane albe, ci și galbene, gri și bleumarin. Tangente Neomatik 41 Update Nachtblau, ceasul cel mai remarcabil dintre noutăți, este echipat cu calibrul automatic DUW 6101, creat in-house, are carcasă din oțel și cadran în culoarea mea preferată – bleumarinul.