Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Comentarii/Editoriale |
|

Vremuri noi, scandaluri vechi

Ionut Bonoiu
USL A CÂȘTIGAT DETAȘAT ALEGERILE. SAU LA MUSTAŢĂ. Sau poate că PDL a beneficiat de pe urma imaculatelor (până acum) fețe noi atrase în ARD și a întors pronosticurile făcute la unison de toate sondajele de opinie. Până la urmă nici nu contează prea mult. La ora la care veți citi acest text, rezultatul alegerilor parlamentare va fi deja cunoscut. Dar aceasta nu va schimba cu nimic starea națiunii.

SCANDAL vor titra cu litere de-o șchioapă atât televiziunile pedeliste, cât și cele useliste, pe măsură ce vor trebui să dezamorseze bombele din programele demagogice cu care au câștigat alegerile.

SCANDAL vor titra și televiziunile generaliste, doar că aici subiecții nu vor mai fi „dottore” și „Zeus”, ci marionetele inventate de „băieții deștepți” din showbiz care au înțeles că ratingul înseamnă bani, indiferent care ar fi subiectul zilei.

Sigur, niciuna dintre televiziuni nu merge mai departe, așa cum a făcut postul american ABC și a lansat serialul botezat “Scandal”, al cărui personaj central (inspirat din povestea unui fost membru al administrației Bush, co-producător al serialului) este Olivia Pope, fostă purtătoare de cuvânt la Casa Albă, amantă a președintelui și fondatoarea unei firme de management de criză, specializată în protejarea imaginii publice a capetelor luminate ale națiunii, adică înăbușirea oricăror încercări de a scoate la lumină orice secret care ar deranja.

Revenind la ai noștri și scandalurile lor, sunt convins că vă aduceți aminte că în urmă cu vreo două luni subiectul zilei era reprezentat de scandalul privatizării Oltchim. Un show în genul producţiilor cu buget redus făcute la televiziunea lui Dan Diaconescu, dar cu rating important. Câștigătorul licitației a fost Dan Diaconescu, în fața investitorilor străini de la PCC, acționarul minoritar al Oltchim sau a lui Ștefan Vuza, unul dintre antreprenorii români din Top 500 Miliardari, despre care ați mai putut citi articole în “Forbes România”. Când vine vorba să plătească, în mod evident, Dan Diaconescu spune că are banii, dar acuză diverse paragrafe din contract şi amână semnarea şi, implicit, plata. Prim-ministrul României, Victor Ponta, încă un demnitar care performează cu mult sub cerinţele funcţiei pe care o are, nu a găsit de cuviinţă decât să spună că rolul lui Dan Diaconescu era acela de a acoperi, în înţelegere cu Adriean Videanu, fraudele PDL la Oltchim. Curat scandal.

Dincolo de scandalurile în sine, de discuţii despre cine are dreptate, despre cine trebuie să plătească, prea puțini sunt cei care se întreabă cum am ajuns la 20 şi ceva de ani de la Revoluţie să nu ne mai surprindă nimic din cele de mai sus?

Cum de nu ne mai scandalizăm (dincolo de ecranul televizorului) când vine vorba despre dispariția, rând pe rând, a tot mai multor active industriale din ţară?

Cum de nu ne mai scandalizăm (dincolo de ecranul televizorului sau al computerului) când maşinile trec pe roşu, depăşesc pe linie continuă sau lovesc oameni nevinovaţi, iar şoferii scapă basma curată?

Cum de nu ne mai scandalizăm (dincolo de nişte simple like-uri şi share-uri pe Facebook) când nume precum cel al lui Eduard Novak nu sunt la fel de cunoscute și mediatizate precum cel al câştigătorului licitaţiei de la Oltchim?

Acum, pe finalul unui nou an de criză, cum de nu ne scandalizăm că cei mai mulţi dintre bogaţii României au preferat, în vremurile acestea grele, să bage capul în pământ, să fugă de creditori, salariați, furnizori şi obligaţiile asumate?

Americanii au cucerit lumea pentru că au avut curaj să o ia întotdeauna de la zero, să inoveze și să experimenteze, să gândească la scară mare. Acum, când criza a măcinat orice sursă de creștere economică, miliardarii americani anunță că își vor dona averile pentru rezolvarea unora dintre problemele de bază ale omenirii. Astfel vor apărea, la nivel mondial, noi consumatori, care le vor cumpăra produsele.

Prea puţini dintre cei care au ajuns bogaţi la noi înţeleg că, pentru a fi şi mai bogaţi, este nevoie să îi ajute pe ceilalţi, din jurul lor, să se îmbogăţească. După cum spunea cel mai bogat om al planetei, mexicanul Carlos Slim, „nu ai cum să te îmbogăţeşti atunci când clienţii tăi sărăcesc”.

Revenind la noi, nu poți să nu privești cu uimire cum aroganța și curajul bogaților din anii de boom economic se transformă acum în timiditate. O timiditate care nu prea se justifică nici măcar prin perspectiva vizitelor care care le-ar putea face la DNA, pe măsură ce se schimbă puterea și “ai lor” le iau locul “alor noștri”. Oare unde se duce, când se duce, curajul antreprenorului român din perioada de avânt economic?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii