Cautare
, Staff

Burse |
|

Volumul IPO-urilor globale din primele nouă luni ale acestui an a depășit nivelul anului trecut

Volumul listărilor publice inițiale de la nivel global, derulate până în septembrie 2017, a depășit volumul total înregistrat în 2016, potrivit unui studiu al EY.
shutterstock_IPO_listare

În perioada ianuarie – septembrie 2017, cele 1.156 de listări au atras un capital în valoare de 126,9 miliarde de dolari, marcând o creştere de 59% a numărulului de IPO-uri şi de 55% a veniturilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate în cel mai nou raport EY, Global IPO Trends: Q3 2017.

Regiunea Asia-Pacific îşi accentuează amprenta asupra pieţei globale IPO

Numărul de IPO-uri din regiunea Asia-Pacific a crescut cu 72%, la 690 de oferte publice în primele nouă luni ale anului 2017, comparativ cu 2016. Capitalul acumulat a crescut cu 28%, atingând 53,9 miliarde de dolari.

Cinci dintre cele zece cele mai active burse din lume, după numărul de oferte, și patru, după capitalul acumulat până în septembrie 2017, s-au aflat în această regiune.

Bursele din China continentală au fost cele mai active din regiune, găzduind 353 de IPO-uri în perioada ianuarie – septembrie 2017, situându-se înaintea pieţei de capital din Hong Kong (105), Australia (61), Japonia (57) şi Corea de Sud (42).

Regiunea EMEIA se pregăteşte pentru trimestrul patru cu câştiguri anuale în creștere şi cu un sentiment pozitiv din partea investitorilor

Regiunea EMEIA şi-a consolidat poziţia a doua ca cea mai activă regiune din acest an, cu 74 de IPO-uri care au generat 10,3 miliarde de dolari, în al treilea al acestui an. Aceste rezultate marchează o creștere de 16% a volumului şi de 63% a veniturilor prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Patru tranzacţii de peste un miliard de dolari s-au derulat în această regiune în trimestru al treilea al acestui an, tranzacţii care au avut loc în India, Polonia, Africa de Sud şi Elveţia. Tot aici a fost înregistrată cea mai mare emisiune de acţiuni a trimestrului, listarea firmei Landis+Gyr Holding AG la bursa elveţiană (SIX), care a colectat 2,4 miliarde de dolari, în luna iulie 2017.

Marea Britanie şi India se află pe primele locuri în EMEIA, între iulie și septembrie, după numărul de tranzacţii şi capitalul atras. Londra (Main cu AIM) a găzduit 16 tranzacții care au generat 1,7 miliarde de dolari, în timp ce Bombay-ul (Main cumulat cu SME) a găzduit 16 tranzacţii totalizând 1,8 miliarde de dolari.

Regiunea celor două Americi își intensifică activitatea

Regiunea celor două Americi a cunoscut o creştere de 57% a numărului de tranzacţii şi de 151% a veniturilor în 2017, comparativ cu primele nouă luni din 2016. Statele Unite continuă să aibă parte de un avânt puternic, cu o creştere de 89% a veniturilor şi de 35% a numărului de IPO-uri față de primele trei trimestre din 2016.

Însă, comparând evoluția de la trimestru la trimestru, pieţele din Statele Unite au avut parte de scăderea tradiţională din trimestrul al treilea, cele 27 de emisiuni acumulând 3,5 miliarde de dolari (scădere de 29% după volum şi de 51% după venituri prin comparaţie cu trimestrul trei din 2016).

Cu toate acestea, bursa din New York (NYSE) continuă să deţină primul loc în privința veniturilor atrase în acest an, depăşind cu 5% bursa din Shanghai. Emisiunile finanțate de firmele de private equity continuă să alimenteze activitatea de pe piaţă, iar cota americană a activităţii transfrontaliere a crescut de la 18% la 41%, în trimestrul al treilea, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aici au avut loc şapte tranzacţii transfrontaliere din China şi câte una din Argentina, Canada, Danemarca şi Marea Britanie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii