FacebookTwitterLinkedIn

Compania germană a declarat că, în urma unei anchete legale de amploare, a ajuns la concluzia că Winterkorn și Stadler și-au încălcat obligațiile, fără a constata încălcări ale altor membri ai consiliului de administrație, relatează Reuters. Winterkorn și Stadler au negat acuzațiile.

Volkswagen a recunoscut în 2015 că folosește software ilegal pentru a programa motoarele diesel în Statele Unite, provocând cea mai mare criză corporativă din Germania. 

Scandalul a costat producătorul auto peste 32 de miliarde de euro în amenzi, reparații și cheltuieli legale.

Winterkorn a demisionat din funcția de CEO pe 23 septembrie 2015, la o săptămână după izbucnirea scandalului.

Aproximativ trei ani mai târziu, Volkswagen a reziliat contractul lui Stadler, în calitate de CEO Audi, pe fondul unei anchete penale pentru a afla dacă a fost implicat în înșelăciune.

Volkswagen a declarat că ancheta pe care a lansat-o în legătură cu acest scandal, gestionată de firma de avocatură Gleiss Lutz, a inclus examinarea și revizuirea a 1,6 milioane de dosare și mai mult de 1.550 de interviuri și întrebări.

„Atât prof. Winterkorn, cât și domnul Stadler au realizat lucruri grozave cu grupul Volkswagen, nu există nicio îndoială că realizările impresionante din cariera lor profesională sunt încă valabile. Cu toate acestea, oricât de reușită a fost munca lor, au existat aspecte pe care prof. Winterkorn și domnul Stadler, ca membri ai Consiliului de administrație al grupului, nu le-au monitorizat suficient de atent”, a declarat consiliul de supraveghere al Volkswagen, într-o notă trimisă personalului vineri.