FacebookTwitterLinkedIn

Înțelegerea include o ofertă de răscumpărare pentru circa 20.000 de SUV-uri marca Audi și Volkswagen care sunt mai vechi și reprații ale software-ului pentru 60.000 de autoturisme și SUV-uri, mai noi, marca Porsche, Audi și VW, au declarat surse pentru Reuters. Reparații mai complexe vor fi oferite separat pentru vehiculele mai vechi care nu se încadrează în prima categorie.

VW a acceptat deja să cheltuiască până la 16.5 miliarde de dolari pentru a rezolva acuzațiile din partea autorităților din SUA, iar în această sumă este inclusă și oferta de răscumpărare din luna iunie. Aceasta prevede o răscumpărare în valoare de 10.3 miliarde de dolari, oferită în schimbul a 475.000 de vehicule echipate cu motor de 2.0 litri.

Cele 475.000 de vehicule din SUA cu motor de 2.0 litri aveau instalat un software care le-a permis falsificarea testelor de emisii de carbon. În condiții normale de mers pe drum, mașinile emiteau până la de 40 de ori mai mult dioxid de carbon decât norma acceptată. Mașinile care erau echipate cu motor de 3.0 litri emiteau până la de nouă ori mai mult decât limita legală.

În urma scandalului emisiilor poluante Dieselgate, livrările brandului Volkswagen au scăzut cu 13% pe piața din SUA, în timp ce diviziile de lux Audi și Porsche au raportat creșteri.

Volkswagen AG a recunoscut că în perioada 2005-2015 a echipat 11 milioane de vehicule cu motor diesel, care au fost vândute la nivel mondial, cu un soft care falsifica testele emisiilor de dioxid de carbon.