Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Voinea (BNR): Din perspectiva politicii monetare nu există altă opțiune pentru România decât aderarea la zona euro

Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, a subliniat că BNR sprijină aderarea țării noastre la euro și că această trecere se va face, discuțiile fiind doar despre dată și în ce mod se va face această aderare.
euro-bani-money

Doresc să exprim cu claritate punctul de vedere al Băncii Naționale cu privire la aderarea României la zona euro. Din perspectiva politicii monetare nu există altă opțiune pentru România decât aderarea la zona euro. Putem discuta cum și când, dar nu cu scopul de a amâna sine die, ci din dorința de a face o trecere lină, atunci când economia va fi suficient de competitivă și de pregătită”, a spus Liviu Voinea, în cadrul conferinței „Profit Growth Forum 2017 – România 10 ani în UE”.

El a dat două exemple privind preocuparea oamenilor despre efectele trecerii la euro.

Un agent de pază de la o farmacie l-a întrebat cu cât i se va reduce salariul după trecerea la euro. Voinea i-a explicat faptul că, după trecerea la euro, salariu nu i se va reduce, deoarece leul va dispărea, iar salariul îi va fi echivalat în euro. Astfel, salariul va scădea doar în raport cu alte valute.

«Cum nu vor mai fi lei? Asta nu o știam. Acum am înțeles. M-am liniștit». Iată că oamenii sunt preocupați de aspectul trecerii la euro și că este util să explicăm în ce constă acesta în cele mai mici detalii. Nu este prima oară când sunt întrebat lucruri concrete despre trecerea la euro”, a subliniat Voinea.

Viceguvrnatorul a mai dat exemplul unui văr de-al său din Drobeta-Turnu Severin, pensionar, care s-a arătat îngrijorat de faptul că pensia soției sale, de 900 de lei, ar urma să se transforme în două bancnote de 100 de euro, după trecerea la euro.

Deși având aceeași valoare, impactul psihologic de a vedea că după o muncă de o viață primești două hârtii nu trebuie subestimat. Și aceste două exemple din viața reală vorbesc despre faptul că trecerea la euro nu înseamnă o simplă schimbare de bancnote sau de monede. Este un proces complex, cu implicațiile dintre cele mai diverse și profunde și fără îndoială nu poate fi declanșat decât de o decizie politică bazată pe un larg consens în societate. Și așa este firesc să fie, pentru că moneda euro este un proiect politic și o promisiune de prosperitate”, a precizat Voinea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii