FacebookTwitterLinkedIn

Brexitul schimbă multe lucruri, dar noi avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul. Noi trebuie să facem față unui Glexist, o ieșire din globalizare așa cum o știm sau cel puțin din nemulțumirile create de ea. Europa se redefinește. Nu trebuie să o facă în competiție cu alte națiuni, nu trebuie să se izoleze și nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi. Când există multă incertitudine pe plan extern, prima noastră grijă este să ne păstrăm casa în ordine și să menținem sensul direcției. Peste un an și jumătate România va deține președinția UE. Din această poziție va trebui să contribuim la dezbaterea europeană și cred că această conferință este primul pas în această direcție”, a spus Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, România a fost convergentă chiar și pe perioada crizei, dar este departe de a-și realiza potențialul. De asemenea, sectorul bancar nu își realizează potențialul său, rata ridicată de solvabilitate și lichiditatea în exces arătând că unele resurse nu sunt folosite.

Comparativ cu perioada de preaderare, economia României este mai dezvoltată, mai rezistentă la șocuri, creșterea economică este mai robustă, structura economiei se schimbă în favoarea serviciilor și a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic și mai ușor de finanțat, inflația este sub control, ratele sunt la un minim istoric. Totuși, acest proces de convergență este dezechilibrat. Creșterea nu este distribuită egal și asta poate crea tensiuni (…) În timp ce PIB converge încet dar sigur spre media UE, veniturile la buget nu. Faptul că avem cele mai scăzute venituri bugetare raportat la PIB din UE și chiar în scădere afectează nivelul investițiilor publice date fiind contrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potențialul”, a mai afirmat Voinea.

Potrivit Consiliului Fiscal, ponderea în produsul intern brut a veniturilor colectate din taxe și impozite este de 25,4% în România, procent care situează țara pe penultimul loc în UE.