Ce cuvânte caracterizează cel mai bine anul 2021?
Anul 2021 a fost un an al rezilienței și al curajului.
Reziliența reprezintă atât modul în care echipa AROBS și cu mine, dar și comunitatea IT, ne-am ancorat în aceste timpuri marcate de incertitudine. Am avut proiecte marcate de incertitudine, clienți nehotărâți și colegi care au căutat alte opțiuni pentru ei, acestea în paralel cu o piață a muncii mai dificilă datorită modului de lucru de la distanță.
Curaj pentru că 2021 a fost anul în care am luat decizii majore pentru Grupul AROBS: primirea unor investitori prin plasamentul privat derulat în octombrie 2021, urmată de anunțarea listării la Bursa de Valori București. Totodată am decis lansarea programului de stock options plan (ESOP) pentru colegii din AROBS, un proiect la care mă gândesc de peste șapte ani, de când am achiziționat fondul de investiții care a fost acționar în AROBS, la momentul în care AROBS a devenit SA. Totodată, am anunțat și o nouă locație – Timișoara – prin preluarea Berg, o companie fondată și condusă de antreprenori români, una dintre companiile care au dat startul pentru în dezvoltarea industriei IT îin Timiș, în urmă cu peste 30 de ani. A avut un parcurs similar AROBS, Berg oferă dezvoltare de software personalizat, dar au creat și produse software.
Reziliență pentru că am continuat să facem ce știm cel mai bine: să dezvoltăm soluții software personalizate pentru clienții AROBS și să oferim soluții inovative, și în consecință am reușit să creștem indicatorii financiari în mod continuu.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Câteva din industriile în care activăm – automotive, travel technology, management de flotă – au avut câteva luni de stagnare, chiar și scăderi – în 2020, dar imediat după această perioadă, au înregistrat un reviriment. Perioada de confuzie de la începutul pandemiei ne-a pregătit pentru ceea ce a urmat.
Cea mai mare provocare resimțită de toți jucătorii din piață este forța de muncă în IT. Toți ne luptăm pentru un segment foarte talentat de populație, dar departe de necesarul din piață, având în vedere că persoanele calificate evoluează într-o perioadă de timp destul de lungă. Am căutat și am regăsit soluțiile pentru această provocare tot în AROBS, în lucrurile pe care le facem cel mai bine: apartenența la o comunitate – „colleagues first, customer second”– și totodată ne-am implicat în educarea generațiilor tinere. Eu personal prin susținerea de cursuri de antreprenoriat la universitățile clujene , dar și echipa AROBS, prin traininguri și programe dincolo de zona tehnică – cursuri de Presentation, Sales, comunicare și leadeship.
Generația tânără, studenții, sunt cei pe care îi invităm în fiecare an la internshipurile noastre și ne-am bucurat în 2020 de o generație extraordinară. Marea majoritate a stagiarilor rămân alături de colegii din AROBS, pe diverse domenii: developeri, testeri, analiști de business, sales și business developeri. Un exemplu recent este internshipul de securitate cibernetică, un domeniu în creștere accentuată. A implicat mai mulți traineri și stagiarii l-au primit ca pe unul dintre cele mai rare posibilități de start în carieră în acest domeniu, din România.
Tot la capitolul comunitatea AROBS, revin la ESOP – Employees Stock Options Plan: colegii mei din AROBS sunt acum și acționari ai companiei sau beneficiarii unor opțiuni care se transformă în acțiuni după o perioadă de activitate în cadrul AROBS. Programul a fost implementat pentru colegii din AROBS, precum și în companii din grup, după îndeplinirea unui minimum de condiții preliminare.
O direcție strategică extrem de importantă este să continuăm să ne extindem atât la nivel național, cât și internațional prin realizarea de achiziții de companii IT cu care să dezvoltăm sinergii în zona de expertiză de software, și în special, pe enterprise solutions. Cel mai recent exemplu este Berg Software, din Timișoara, prin care am adăugat în familia AROBS o echipă de 50 + specialiști, cu un management implicat și colaborativ.
În ceea ce privește perioada 2020-2021, nu este prima criză prin care trecem, de la înființarea AROBS până acum. Am mai trecut prin cele din 2001 și 2008, și am reusit nu doar să rezistăm, dar să și creștem, de la an la an. Cred ca unul dintre avantaje noastre în cadrul Grupului AROBS este ca avem un portofoliu diversificat de servicii, soluții și companii care ne-a ajutat să înfruntăm și să depășim cu bine diversele perioade critice.
Deoarece ne dorim să fim implicați în cât mai multe industrii, în ultimii ani am fost extrem de activi în efectuarea de tranzacții de tip M&A. Am adăugat în structura AROBS produse software precum SASFleet (cunoscut ca și alarma.ro), care monitorizează prin GPS flotele auto, TrueHR și dpPayroll – soluții de gestionare a resurselor umane și proceselor de salarizare și SoftManager – soluție de tip CRM, care funcționează excellent ca o extensie a unui ERP.
Încă de la înființarea AROBS am avut întotdeauna în vedere să fim mereu la zi cu ultimele tehnologii și tendințe. În acest sens, în 2018 am intrat și în subsectorul RPA (robotic process automation) în zona de logistică și TMS (Transport Management System) prin achiziționarea CoSO Olanda și Belgia.
În același timp, am creat versiuni noi ale soluțiilor noastre, cum ar fi V4 a vedetei TrackGPS. În plus, am lansat chiar anul acesta și un produs de plăți contactless și paperless, MonePOS. Nu ne-am oprit nici o clipă din creștere și inovare.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Un mare motiv de satisfactie este implementare ESOP-ului. Un alt motiv ar fi efervescența din piață prin nevoia continuă de implementare de soluții tot mai complexe de digitizare și de optimizare a afacerilor.
Piețele pe care activăm s-au dezmorțit și au adus mai multe proiecte cu un grad de complexitate tot mai mare.
Și mai ales, sunt mândru și optimist privind demararea procedurilor privind listarea companiei pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Ne-am dorit prin acest lucru un nou vehicul de creștere pentru AROBS în anii ce urmează. Astfel, în octombrie anul acesta am reușit să închidem cu succes cel mai mare plasament privat din istoria pieței AeRO, în urma căruia am atras 74,2 milioane de lei de la investitori. Faptul că am reușit să atragem această sumă record, ne dă incredere să privim cu optimism viitorul alături de noii investitori.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Sunt foarte impresionat de modul în care mediul privat din România a continuat să reacționeze și să se dezvolte, în pofida tuturor schimbărilor care au loc. Am văzut firme care chiar și-au dublat creșterea, în zona de IT, dar am văzut și firme care au stagnat sau au renunțat la investiții. După cum știm singura constantă în viață e schimbarea, deci ceea ce nu ne „omoară” ne face mai puternici. Provocările ne-au făcut să fim mai bine antrenați și mai agili.
Sunt domenii care au fost foarte afectate, cum ar fi HORECA sau verticale de business cum este turismul, dar există o oportunitate în fiecare criză. Chiar și în domeniile afectate mai puternic, unele firme au reușit să se dezvolte sau să se mențină în perioada pandemiei și a lucrului de acasă, sau de oriunde.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Mediul de afaceri își vede de afaceri, în orice context, chiar dacă România nu este campionul predictibilități în business. Dar partea bună, pentru că există și o parte bună, lipsa de predictibilitate ne-a ajutat să ne antrenăm agilitatea, astfel știm să reacționăm mai bine la schimbările atât de frecvente în România.
Totuși, ceea ce cu toții ne dorim este o cât mai mare predictibilitate a deciziilor guvernamentale, pentru a ne putea așeza și noi strategiile pe teren stabil. Daca ne luptăm cu factori pe care nu putem sa îi controlăm foarte bine, mă refer la cei externi, măcar ar fi bine să avem o consecvență din partea guvernanților care să seteze un cadru de stabilitate.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Am citit, de curând, raportul Perspectiva de risc pentru 2022, publicat de Economist Intelligence Unit (EIU). Și experții, dar și noi, sperăm ca redresarea post-pandemie să continue în 2022, PIB-ul global crescând cu 4,1%, peste creșterea de aproximativ de 5,4% așteptată la final de 2021.
Cifrele acestea arată bine, sperăm să fie loc și pentru îmbunătățiri, dar există riscuri prognozate, majore la nivel global, din zona medicală, tehnologică, geopolitică și nu numai, care ar fi bine să nu devină realitate. Inflația și deteriorarea ratei de schimb, precum și posibila creștere a dobânzilor bancare sunt riscuri care trebuie luate în calcul.