FacebookTwitterLinkedIn

“Cash-ul nu va dispărea din perspectiva mea. Cred că probabil se va reduce. Poate va fi folosit pentru alt gen de tranzacții. Întrebarea e dacă noi ca oameni ne dorim acest lucru, lipsa asta de contact. Cred că ne vom adapta. Asta ar fi reacția”, spune Voicu Oprean, CEO & Fondator AROBS Transilvania Software. Totodată, el consideră că atâta timp cât adoptatea plăților digitale se face treptat, lucrurile s-ar putea îndrepta către acea zonă. De ce? “Pentru că de la firul ierbii sunt niște probleme cu cash-ul. Este destul de greu de gestionat și manevrat dintr-o parte în alta”, a spus Voicu Oprean, CEO & Fondator AROBS Transilvania Software, în cadrul evenimentului Forbes reInventarea României.

Însă, tranziția către digitalizarea tranzacțiilor implică și o serie de provocări, legate atât de securitatea cibernetică, cât și de educarea poporului în folosirea acestor metode de plată. “Evident e nevoie de un grad de încredere, un grad de securizare. În zona de securitate e vorba de componenta de educare a pieței pentru că probabil sunt niște pași pe care trebuie să-i facem, dar probabil mai există și alte segmente care fiecare trebuie adresate într-un mod diferit”, continuă omul de afaceri.

Pe de altă parte, numerarul reprezintă încă principala metodă de economisire pentru români. Aspect care de altfel s-ar putea schimba pe viitor, pandemia contribuind și de această dată. “Am observat cel puțin în perioada pandemiei o mutare a zonei de savings poate către hard asset-uri. De exemplu, către zona imobiliară sau investiții în bursă. Bursa din America are acei investitori de retail cum s-ar zice, deci este o zonă în care banii se mută în real life sau în industrii care produc”, mărturisește Voicu Oprean. De altfel, în martie anul trecut, potrivit fondatorului AROBS Transilvania Software, au avut loc ridicări masive de numerar care ulterior s-au transformat în depuneri masive. “Deci cumva există o anumită panică legată de bani și de cash și de o anumită protecție”, punctează acesta.

Mai mult decât atât, Voicu Oprean punctează și că există o presiune atât din partea instituțiilor financiare, cât și din partea cetățeanului obișnuit în ceea ce privește digitalizarea tranzacțiilor. “Valoarea tranzacțiilor în România, cel puțin în zona de plăți digitale, a fost de aproximativ 5 miliarde de euro cred eu în 2020. Previziunea este să crească cu aproximativ 20 la sută în fiecare an”, concluzionează antreprenorul.