FacebookTwitterLinkedIn

CEO-ul și Fondatorul AROBS Transilvania Software a afirmat în cadrul evenimentului că este foarte optimist în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor în segmentul de IT în această perioadă. Cu toate acestea a observat o stagnare în zona deexternalizare de servicii. „Acest lucru se întâmplă deoarece clienții noi își alocă un timp mai lung atunci când iau decizii și de asemenea sunt unele segmente de business care sunt puternic afectate, în special industria de turism, HORECA și industria auto, unde încă nu știm dacă impactul este foarte mare. În zona de produse software, am înregistrat scăderi între 20% și 30%, până la stagnare în această perioadă. Nu contest că este posibil să își revină anumite segmente, doar că va dura ceva timp.”

Se observă foarte multe diferențe de comportament în gestionarea crizei între clienții europeni, cei americani și clienții din Anglia, potrivit antreprenorului. „În momentul în care a început criza, clienții americani au tăiat imediat, însă menționând că doresc ca lucrurile să revină la normal, evident într-un scenariu de tip V. Europenii au dat dovadă de mai multă reziliență din punct de vedere al așteptărilor, deoarece clienții europeni sunt de cele mai multe ori obișnuiți cu un ajutor din partea statului. Există un paradox, noi deși suntem europeni, am observat în România un scenariu de tip V, o reacție ca cea a americanilor, de întreruperi de contracte, de întârzieri, de solicitări de plată, iar acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că statul nu ne ajută cum ne-am dori sau avem o anumită nesiguranță.”

Află aici mai multe declarații făcute de Voicu Oprean

Atunci când un stat își revine din criză, infrastructura este unul dintre vectorii cei mai importanți, potrivit oficialului E-INFRA. El a oferit ca exemplu programul „New Deal” adoptat de americani acum aproximativ 100 de ani, când s-au construit 35.000 de proiecte de infrastructură într-un interval scurt de timp, după marea criză din 1933. „Statul este principalul investitor al genului acesta de proiecte însă suntem conștienți că statul va atinge în această perioadă, o limită de îndatorare și o capacitate limitată de a pompa bani în piață, nu trebuie să ne uităm doar la stat pentru pomparea de bani în infrastructură. La începutul anului exista suma de 1,5 trilioane de dolari în fondurile de capital privat sub formă de „dry powder”- cash care a fost atras de investitori, prin fondurile de pensii în care investim cu toții prin pilonul II și care așteaptă să fie investit. Fondurile de capital privat, cu precădere fondurile de infrastructură din acest segment larg, sunt furnizorul predilect de capital pentru infrastructură.”

CEO-ul E-INFRA a povestit în cadrul emisiunii că și grupul pe care-l conduce a fost afectat de criză iar unele proiecte au fost întârziate. „Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să retragem oamenii de pe șantierele din Olanda, Germania și Belgia, unde am considerat că sunt expuși.”

Află aici mai multe declrații făcute de Daniel Farmache

Proprietarul Homelux România a afirmat în cadrul evenimentului  ForbesForward că statul Român a gestionat foarte bine această criză, însă el a adăugat că lupta împotriva crizei economice va fi lungă. „Noi am închis magazinele și am trimis aproape jumate din angajați în șomaj tehnic; am discutat cu anumiți colegi de la Ministerul Economiei și s-ar putea să vină cu o idee mai simplificată deoarece șomajul tehnic nu produce nimic nici pentru noi, ca angajatori, nici pentru stat.”

Antreprenorul speră să redeschidă unele magazine în zilele și săptămânile ce urmează. „Sunt foarte optimist și consider că din fiecare criză învățăm ceva, trebuie să fim curajoși și să continuăm investițiile, să le oferim oamenilor de lucru deoarece astfel vom avea cu toții de câștigat.”

Află aici mai multe declrații făcute de Omer Susli

https://www.facebook.com/forbesromania/videos/237352377336883/