FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Agricultura nu intră în vacanță, în special pe perioada verii, dar vom avea în vedere să avem câteva momente de pauză.

Certitudini și predictibilitate

Comparativ cu alte afaceri din alte domenii, în agricultură nimic nu este cert sau predictibil. Anul trecut am avut parte de o secetă extremă, fără precedent în ultimii 25 de ani, lovind un sector al economiei românești și așa greu pus la încercare de lipsa de lichidități și imposibilitatea de investiții majore majore și semnificative în arii de interes precum irigațiile. În această vară lucrurile arată mult mai bine. Am avut parte de ploile necesare și se anunță un an agricol mult peste așteptări.

În ceea ce privește strict business-ul nostru, agricultura ecologică, credem că va veni o perioadă bună având în vedere Green Deal-ul propus de Uniunea Europeană. Vedem o aplecare din ce în ce mai mare asupra culturilor ecologice și încurajarea financiară și legislativă din partea UE va aduce agricultura ecologică în mainstream-ul agribusinessului, odată cu mărirea numărului de fermieri care trec către practicile de agricultură ecologică. Astfel, obiectivul politicii Green Deal, ca 25% din suprafața agricolă, să fie cultivată ecologic în următorii ani pe întreg teritoriul UE este unul optimist și ne face să ne uităm cu încredere la potențialul de dezvoltare al Norofert în anii ce vor urma.

Îngrijorări

Având în vedere natura business-ului, sunt îngrijorat pe tot parcursul anului de aspecte precum vremea de afară, care influențează puternic și lichiditățile fermierilor. Anul trecut am fost alături de clienții noștri, afectați puternic de secetă, prin soluții de finanțare flexibile și înțelegere. Le-am oferit acestora soluții de plată eșalonate pentru a putea trece cât de cât mai ușor peste perioada dificilă. Sperăm să nu ne mai întâlnim cu astfel de situații.

Planuri de business

Până la finalul anului ne dorim finalizarea achiziționării unei ferme de 1.000 de hectare din județul Teleorman, pe care ne dorim să o transformăm într-o fermă ecologică, precum și să o utilizăm ca centru logistic pentru tradingul de cereale ecologice. Vrem să avem o afacere integrată și să ne extindem suprafețele ecologice în următorii ani, nu doar în 2022. Vom investi într-o nouă linie de mare capacitate de sol, dar și în extinderea liniei de producție de microorganisme pentru agricultura ecologică.

Vacanță în țară sau străinătate

Lucrând în agribusiness, perioadele de vacanță sunt evident strâns corelate cu sezoanele agricole. Vara avem sezon de recoltare și perioadă aglomerată de vânzări dar și de raportări pentru bursă, așadar cred că mă pot gândi la vacanță începând cu octombrie. Cu siguranță anul acesta aș prefera o destinație mai caldă deși sunt un iubitor al sporturilor de iarnă și profit cât pot de mult de pauza dintre sezoane în decembrie și ianuarie.