FacebookTwitterLinkedIn

Vlad Popescu, CEO Norofert

Oportunitatea pentru România

Vlad Popescu: Cu siguranță această perioadă a testat agilitatea și rezistența multor companii. Cred că această criză, care a venit atât de brusc, dar care probabil va rămâne prezentă o perioadă, aduce două realizări pentru noi, antreprenorii. Prima este nevoia de digitalizare. Aceasta are două dimensiuni, prima dintre ele fiind digitalizarea proceselor interne, pentru a asigura continuitatea activităților, indiferent de ce se întâmplă. A doua dimensiune fiind digitalizarea serviciilor pentru a permite clienților să primească aceleași servicii, sau chiar îmbunătățite, indiferent dacă măsurile de distanțare socială sunt în vigoare sau nu. Cea de-a doua realizare este că „cash is king” și de aceea companiile trebuie să aibă în permanență suficiente rezerve de numerar pentru a asigura continuitatea operațiunilor. COVID-19 a venit brusc, ne-a prins pe toți descoperiți, ca majoritatea crizelor de altfel, dar cred că mulți antreprenori se vor folosi de lecțiile învățate pentru a-și consolida poziția.

Domenii ce trebuie reformate

Vlad Popescu: Mediul privat se adaptează mult mai repede la schimbări și asemenea unui organism viu, va face întotdeauna eforturi pentru a supraviețui. Am văzut acest lucru foarte bine în perioada actuală a crizei, când antreprenorii, deja de la sfârșitul lunii martie au început să-și redefinească modelele de afaceri pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței, trecând printr-o transformare tehnologică accelerată.

De reformă și restructurare avem nevoie în aparatul de stat și în felul în care acesta interacționează cu companiile. Criza actuală a arătat cât de nepregătit este statul român pentru a servi economia reală și cât de ineficiente sunt instituțiile acestuia. Este nevoie de o digitalizare reală a tuturor instituțiilor statului, începând cu ANAF și ONRC, unele dintre instituțiile cheie, alături de actualizări ale legilor învechite pentru a ajuta întregul mediu de afaceri românesc și implicit economia per ansamblu. Mi-aș dori cu adevărat ca acest coronavirus să ucidă infamul „dosar cu șină”, ca să putem interacționa cu statul ca și cum am fi în anul 2020, nu în anii ’90.

Măsuri urgente pentru relansare

Vlad Popescu: În lipsa unui precedent de asemenea amploare, este greu de stabilit care sunt pașii de urmat. Vedem multe abordări teoretice pentru relansarea economiei și cu siguranță statele care se vor mișca cel mai rapid vor redesena tabloul puterii economice în următorii ani. Personal, sunt împotriva adoptării politicii monetare de tip helicopter money pentru a relansa economia. Aș prefera ca statul să ofere mână liberă antreprenorilor, să înceteze implementarea de noi legi și în schimb să înceapă un proces de dereglementare.  Mă tem însă că, după relansarea economiei în următoarele luni, multe dintre instituțiile statului vor fi instigate să dubleze controalele și încurajate să găsească nereguli pentru a penaliza antreprenorii. Prin urmare, cred că bunul simț în aplicarea legilor va fi mult mai apreciat de către antreprenorii români în perioada următoare decât orice sumă de bani.

Revenirea domeniului

Vlad Popescu: Din păcate, în agribusiness am avut parte de două lovituri în același timp: coronavirus și o secetă fără precedent care a calamitat o parte importantă din culturile de grâu, orz și rapiță. A fost unul dintre cei mai răi ani din agricultura românească din ultimul deceniu – unii vor supraviețui, alții din păcate nu. Vom avea parte de o revenire mult mai greoaie iar mulți jucători din agribusiness, distribuitori, producători sau fermieri își vor regândi fundamental modelul de business și vor pune accent pe consolidare, pentru că, așa cum vedem în ultimii ani, perioadele secetoase vor deveni din ce în ce mai frecvente. Sper totuși că în acest proces vor rămâne pe piață companii românești finanțate cu capital românesc. În momentul actual, pe lângă fermieri, acestea sunt companii precum Norofert, producători și distribuitori, care creditează fermierii, deoarece băncile nu au această capacitate. Modelul însă nu este unul nici durabil, nici stabil și, prin urmare, trebuie schimbat, dar pentru asta, sectorul agricol românesc are nevoie de sprijin real din partea băncilor și instituțiilor de finanțare.