FacebookTwitterLinkedIn

Vlad Păunescu și Castel Film au trecut prin momente difici­le, mai ales în ultimii ani, de puternică criză economică. În 2010, cifra de afaceri a Castel Film a atins nivelul de 6,29 milioane de euro, un minim istoric. În 2011 însă, afacerea și-a revenit aproape miraculos și a înregistrat venituri de 11,7 milioane de euro. ”Anul 2007 a fost pentru noi unul foarte bun, dar era precursor crizei și cred că foarte mulți dintre producătorii și investitorii americani oarecum prevedeau asta și au făcut foarte multe filme, ca să aibă un „bagaj” în timpu­rile grele care urmau. În acest an am revenit la cele 12-14 filme pe an pe care le făceam înainte de criză”, spune Bogdan Moncea, director de marketing la Castel Film.

Când aduci vorba despre începuturi­le sale în antreprenoriat, Vlad Păunescu, proprietarul Castel Film, nu vorbește despre anii `90, așa cum mulți dintre oamenii de afaceri prezenți în Topul Forbes 500 Miliardari o fac, ci despre perioada de dinainte de Revoluția din decembrie 1989. „Am făcut croitorie, bijuterie în aur și argint, am făcut foarte multă fotografie și am câștigat foarte mulți bani”, povestește Vlad Păunescu. „Nu mi-e rușine de nimic din ceea ce a trecut și am făcut. Am făcut tot ce am vrut și cred că asta mi-a adus satisfacția de a fi liber.”

Și această poftă de libertate, care l-a condus în adolescență și în tinerețe, a stat la baza succesului său în business de mai târziu. A intrat în afaceri la doi ani după Revoluție. „Întâmplarea a făcut ca un american implicat în industria cinemato­grafică să-mi propună să devin producător de film”, spune Vlad Păunescu. A început totul de la zero, cu un teren care „arăta frumos îmbrăcat în porumbul de toam­nă”, fără apă curentă, fără canalizare, fără energie electrică, ”dar cu o mulțime de amenzi primite din partea celor care nu înțelegeau ce înseamnă o nouă industrie în zona Snagovului”.

Majoritatea celor din jur credeau că „a luat-o razna”, într-o Românie în care exista un alt studio, cel de la Buftea, vechi, de tradiție, cu imens de multe filme făcute, dar care practic își închisese porțile în lipsă de comenzi. De altfel, după Revoluție, lui Vlad Păunescu i s-a propus să preia conducerea studioului de la Buftea. A și făcut-o o perioadă, dar la un moment dat s-a retras, considerând că Buftea reprezin­tă, dincolo de studioul frumos al începu­tului său în cinematografie, „un animal care se sufocă, care nu mai poate să-și ducă toate pieile, cărnurile și grăsimile”. A refu­zat să participe la o astfel de operație, lucru pe care Adrian Sârbu, fondatorul grupului Media Pro, l-a acceptat.

Și pentru că a venit vorba despre Adrian Sârbu, trebuie spus că cei doi au fost buni prieteni în timpul facultății, pe care au terminat-o în același timp dar și că au lucrat împreună la mai multe filme. „Timpul a început însă să curețe și să rupă priete­niile, pentru că e normal să se întâmple așa. Fiecare a pornit în direcția pe care a considerat-o mai bună la un moment dat. Nu puteam să mergem în aceeași direcție fiind în competiție. Acum, când ne întâlnim, ne salutăm cu un zâmbet plăcut”, spune Vlad Păunescu.

Începutul însă nu a aparținut unei relații „frumos declarate”. ”Eu îmi propusesem să cresc o serie de tineri și să-i pregătesc pen­tru această industrie într-o formă neoficială de școlarizare la filmele pe care le făceam pentru americani, iar fiecare dintre cei care învățau mai repede erau atrași printr-un sa­lariu mai bun către celălalt studio”, explică Vlad Păunescu, adăugând că dialogul cu cei care la vremea respectivă conduceau studi­oul de la Buftea a făcut ca, într-un număr de ani, lucrurile să intre în normalitate.

Anii au trecut și de la primul platou de filmare – „o aventură, arăta oribil, într-o clisă cumplită, fără drumuri, undeva parcă la marginea pământului” – Castel Film a devenit un mic oraș, întins pe 37 de hectare, dintre care 15 hectare reprezintă pădure în care se pot construi decoruri de film. Studioul, care are un acces de 1.000 de metri liniari la Lacul Snagov , cuprinde nouă platouri moderne de filmare, dar și adevă­rate „orășele”, precum „Satul Medieval” și “Oraşul Western”