Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

ForbesForward |
|

Vlad Panait, Fondator Sparking Capital: “Este în continuare nevoie de investiție, iar poveștile de succes care au apărut vor genera și vor facilita o anumită efervescență în acest sistem”

În pofida pandemiei, ecosistemul start-up-urilor a continuat să crească. Și direct proporțional cu creșterea acestora, a crescut atât numărul finanțărilor acordate, cât și valoarea finanțării.
Vlad Panait

“Ecosistemul de start-up-uri este în creștere în România uitându-mă istoric. A crescut și în 2020 chiar dacă începutul de an nu a fost atât de relevant, în special în perioada martie-mai când marea majoritatea fondurilor de investiții nu au mai investit. Începând din iunie însă investițiile au început să se realizeze”, punctează Vlad Panait, Managing Partner & Founder Sparking Capital VC.

Așadar, din perspectiva acestuia, ecosistemul start-up-urilor este pe un trend ascendent. Iar în ceea ce privește finanțarea acordată start-up-urilor de către fondurile de investiții, Vlad Panait susține că “în 2020 numărul de start-up-uri care au obținut finanțare a crescut cam cu 51%, iar valoarea finanțării cu 6% față de 2019”.

În plus, potrivit acestuia, și 2021 a început la fel, tot pe un trend ascendent. Astfel că, antreprenorul se așteaptă ca anul în curs să se finalizeze cu un rezultat mai bun decât în 2020. “A fost anunțată o primă serie B de aproape 60 de milioane de dolari de către FinTechOS, au mai fost niște investiții mari. Spre exemplu Questo, un startup din portofoliul nostru, a obținut o finanțare de circa 1,2 milioane de euro”, mai precizează fondatorul Sparking Capital. El consideră totodată că și numărul fondurilor de investiții va crește în perioada următoare, mai ales că există cerere pe piață în ceea ce privește finanțarea.

“Este în continuare nevoie de investiție, iar poveștile de succes care au apărut vor genera, vor facilita și vor produce o anumită efervescență în acest sistem, astfel încât mulți antreprenori sau angajați existenți în diferite companii vor decide să își înființeze propria companie”, continuă Vlad Panait. În opinia lui, pe segmentul de investiții seed sau pre-seed gradul de finanțare în ecosistemul românesc este încă mic comparativ cu alte țări din Europa.

Însă, per total, perspectivele pentru anul 2021 sunt bune, din punctul lui de vedere. Mai ales că pandemia a generat noi oportunități. “Chiar dacă multe industrii sunt afectate, tehnologia poate juca un rol important în a fructifica oportunități în diferite industrii, fie că vorbim de industria de real estate și în special de piața de birouri care este afectată, fie că discutăm de oportunități în zona de e-commerce pentru că foarte multe companii au fost nevoite să schimbe modelul de vânzare”. Concret, Vlad Panait consideră că în toată zona de e-commerce sau AI e-commerce au apărut foarte multe oportunități sau ar putea să apară foarte multe oportunități.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii