FacebookTwitterLinkedIn

„Viitorul muncii este work-life blending. Adică munca nu mai este un loc în care te duci să rezolvi un task, este o experiență pe care trebuie să i-o creezi omului. Este o experiență în care trebuie să socializeze, să se dezvolte atât profesional, cât și personal și este o experiență care să aibă grijă și de viața lui personală”, explică Vlad Buzoianu, CEO Cluj Business Campus, invitat în cadrul unui nou eveniment ForbesForward.
Cluj Business Campus este unul dintre marile proiecte de birouri din Cluj-Napoca, dezvoltat de societatea de investiții Felinvest SA, deținută majoritar de Octavian Buzoianu.

Datorită tehnologiei, atât cariera, cât și viața socială a angajaților, dar și cea personală au devenit toate integrate și imposibil de separat între ele. Astfel că, „work-life blending” în loc de „work-life balance” ar putea fi o soluție mai bună. „Facem pași înainte în ceea ce privește wellbeing, fiindcă companiile trebuie să se uite la nevoile omului și să încerce să asigure cât mai multe dintre ele. Future of work va fi gândit în așa fel încât munca să nu mai fie muncă, să fie experiență”, continuă Vlad Buzoianu.

Iar locația, în opinia lui, a devenit și mai importantă în ultimul an, pentru că biroul trebuie să dispună de cât mai multe facilități. „Nu mai poate fi doar un loc în care lucrezi. Deci oamenii caută conveniența”, subliniază el.

Un alt trend observat de CEO-ul Cluj Business Campus în ceea ce privește birourile, este și transformarea acestora în hub-uri. „Multe companii care poate înainte gândeau birourile de tip fabrică, adică ai masa, scaunul și omul, acum se gândesc la birouri de tip hub sau de colaborare”, mai precizează executivul. Din perspectiva lui, facilitățile care țin de wellbeing au devenit cele mai importante atribute ale unui clădiri de birouri. „Și în Cluj Business Campus cel mai mare succes îl au bistro-ul și sala de sport, după care cele de socializare”, a remarcat acesta.

Pe de altă parte, deși work from home este aici ca să rămână, cum s-a tot afirmat în ultimul an, piața de office dă semne de revenire, iar investitorii și dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai optimiști în ceea ce privește clădirile de birouri. „Este rezonabil de justificat optimismul acestora, fiindcă nu cred că modul în care lucrăm acum este pe termen lung și cred că asta o știu și investitorii și finanțatorii, o știu chiar și companiile. Adică realitatea noastră din următorii 10 ani nu va fi cea din ultimul an și jumătate. Și atunci, chiar dacă biroul își va schimba forma sau modul în care este folosit, tot vor exista birouri”, mărturisește CEO-ul.

În plus, el pariază că work from home nu va fi o soluție pe termen lung, ci mai degrabă se va adopta un model hibrid. „Eu văd că fiecare companie își va adopta propria rețeta. Unele vor fi de succes, altele nu vor fi de succes, iar cele de succes vor deveni modele pentru întreaga industrie”, afirmă Vlad Buzoianu, care consideră că piața de birouri, în mod cert, o să își revină.

„Eu eram la 100% grad de ocupare înainte de pandemie și urmează să fiu la 100% grad de ocupare în următoarele trei luni. Am scăzut cu 20%, pe care i-am recuperat foarte repede doar în 2021”, conchide el.

Felinvest SA, societatea care a dezvoltat Cluj Business Campus, a finalizat 2020 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei, în creștere cu 250% comparativ cu 2019. Profitul net al companiei a crescut cu aproximativ 120% anul trecut, la circa 7,5 milioane de lei.

Pentru 2021, Cluj Business Campus are un buget de investiții de 200.000 de euro, mai mic însă cu 20% față de anul anterior. Circa 40.000 de euro au fost deja folosiți pentru lansarea unei aplicații, care digitalizează întreaga clădire.