
Ca urmare a tranzacției, compania este evaluată la peste 600 de milioane de dolari, au anunțat reprezentanții Bitdefender. Astfel, rezultă că valoarea tranzacției poate ajunge la aproximativ 180 de milioane de dolari.
Vitruvian devine al doilea acționar majoritar din companie, alături de cofondatorii Măriuca și Florin Talpeș, care continuă să dețină pachetul majoritar, iar un grup de investitori privați deține o participație minoritară.
„Tranzacția demonstrează creșterea și scalarea rapidă a businessului nostru, dat fiind că suntem evaluați acum la peste 600 de milioane de dolari. Experiența amplă a Vitruvian în dezvoltarea companiilor de tehnologie susține strategia noastră de creștere și, în special, investițiile semnificative în construcția ofertei de soluții pentru companii și a prezenței din Statele Unite ale Americii. Vom continua să operăm cu baze financiare solide, ceea ce ne va permite să ne extindem și să diversificăm portofoliul de produse, ca să ne protejăm mai bine clienții și să fim mereu cu un pas înaintea atacatorilor”, a declarat Florin Talpeș, fondatorul și CEO-ul Bitdefender.
Portret de miliardar: familia Talpeș
Achiziția se face pe fondul unei puternice extinderi globale a operațiunilor și ofertei Bitdefender. Peste 40% din vânzări sunt generate în prezent în SUA, care continuă să fie regiunea cu cea mai rapidă expansiune pentru companie, datorită biroului Enterprise Solutions din Santa Clara (California, SUA). La nivel global, Bitdefender are 1.300 de angajați în nouă birouri, care deservesc clienții din peste 150 de țări, plus o rețea de peste 7.000 de reselleri.
„Realizările Bitdefender sunt pe aceeași linie cu ceea ce căutăm pentru noi investiții și sunt sprijinite de o echipă excepțională de management care prezintă o oportunitate importantă de a crea valoare strategică. Suntem nerăbdători să fim alături de Florin Talpeș și de echipa lui în drumul spre un nou nivel al inovațiilor și expansiunii Bitdefender”, a comentat Stephen Byrne, Partener în cadrul Vitruvian.
Deutsche Bank AG, filiala din Londra, a acționat ca unic consultant financiar al Bitdefender și Axxess Capital în această tranzacție, care face obiectul aprobărilor obișnuite de reglementare.
„Suntem onorați că ne-am alăturat familiei Talpeș, transformând Bitdefender într-un furnizor de soluții de securitate cibernetică de primă clasă, cu produse folosite de oameni și întreprinderi, deopotrivă, din întreaga lume. Acum că ne facem ieșirea după o călătorie de opt ani, suntem încrezători că, cu ajutorul partenerilor Vitruvian, Bitdefender va continua să se extindă, la nivel global, ca furnizor de soluții de securitate cibernetică de vârf”, a spus Horia Manda, partenerul general al Axxess Capital.
Florin Talpeş: Facem lucruri de top în România
Fondată în 2001, la București, Bitdefender a devenit o companie globală de tehnologie de securitate, care oferă soluții de securitate cibernetice pentru mai mult de 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări. Aproximativ 50% dintre angajați sunt implicați în cercetare și dezvoltare, reprezentând aproximativ 650 de persoane.
Recent, Bitdefender a annunțat că va produce la fabrica Zollner, din Satu Mare, noua versiune a produsului Bitdefender BOX, destinat securității dispozitivelor smart din locuințe.
Românii de la Bitdefender au achiziţionat compania franceză Profil Technology
La începutul acestui an Bitdefender a preluat compania franceză Profil Technology, care îi era partener pe piaţa din Franța. Achiziția face parte din strategia de expansiune a Bitdefender pe segmentul marilor companii globale.
Vitruvian Partners este un fond de investiții paneuropean, cu sediul în Marea Britanie, care se concentrează pe companii de tehnologie cu creștere rapidă. Vitruvian susține companiile din portofoliu să scaleze businessul printr-un mix de asistență operațională și inițiative strategice, inclusiv achiziții. Astfel de investiții includ companii precum Just Eat, FarFetch, Skyscanner, Voxbone, Ebury, CRF Health, Trustpilot, Callcredit și Snow Software.
În iunie 2017, fondul a anunțat că a încheiat procesul de fundraising pentru al treilea fond al său, cu un buget de investiții de 2,4 miliarde de euro, Vitruvian Investment Partnership III. Vitruvian Partners a investit în 30 de companii cu primele sale două fonduri și administrează active în valoare de cinci miliarde de euro. Fondul are birouri în Londra, Stockholm, Munchen, San Francisco ș Luxemburg.
Axxess Capital este o firmă de consultanță în investiții cu 15 ani de experiență în Sud-Estul Europei, timp în care a investit peste 250 de milioane de euro, prin intermediul a trei fonduri de investiții, în industrii precum producție, IT&C și bunuri de larg consum, cu angajamentul de a susține expansiunea locală și regională a companiilor din portofoliu. Unul dintre fondurile Axxess Capital, Balkan Accession Fund (110 milioane de euro), a vizat oportunități investiționale din România și Bulgaria și se află acum în etapa de exit.