Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

ForbesLife |
|

Vitraliile doamnei Gertler

Argo Art Consulting și Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Fundația Henry Mălineanu, au coagulat un nou proiect cultural, prin prezentarea celor 12 ferestre ale Teatrului Evreiesc de Stat pictate de Jana Gertler-Zalman.
Jana Gertler și Adrian Buga

Jana Gertler-Zalman este un suflet tânăr care a împlinit 88 de ani și, care, după o vindecare spectaculoasă cu ajutorul artei, a răspuns pozitiv și cu mult curaj, propunerii de a picta pe ferestrele teatrului imagini din viața ei, într-o poveste în 49 de lucrări, unite în cele 12 ferestre din foaierul Teatrului Evreiesc.

Mai jos, Adrian Buga ne-a împrumutat dialogul său de invitație pentru acest proiect, cu artista Jana Gertler:

JG: Alo!

AB: Alo, Jana!?

JG: Da, cine e?

AB: Sunt eu, Adrian. Ce faci? Te caut de 5 zile și nu răspunzi!

JG: Adrian, am căzut și sunt la spital cu dublă fractură de șold. La vârsta mea asemenea accidente sunt fatale.

AB: Nimic nu e fatal. Vin la tine la spital. Am un proiect nou și vreau să vorbim.

JG: Un proiect? Ce proiect!?

AB: Jana, întâi promite-mi că te vei face bine, da!? Îți spun și despre ce e vorba. O să vin la tine la atelier și o să începem să facem desene pentru geamurile Teatrului Evreiesc de Stat. O să expunem imagini din toată viața ta: cu familia ta, copilăria, poveștile și sărbătorile fiecărui an, o să arătăm totul, Jana! Ce zici?

JG: Abia aștept, hai! Alo, da’ cine ești tu!?

AB: Jana, doar fă-te bine și hai să lucrăm!

JG: Promit! La revedere!

IMG_5646

DUPĂ O LUNĂ, ÎN ATELIER

AB: Sărut-mâna Jana! Am adus de toate, culori pentru geam, pensule, șevalet, entuziasm… Hai să muncim! Uite, eu pregătesc materialele, aranjez totul și tu desenezi și pictezi, e bine?

JG: Bună, Adrian! Hai că sunt nerăbdătoare. M-am gândit mult la desenele pentru Teatru. O să ne vedem zilnic, nu-i așa?

AB: Da, Jana, nu o să mai scapi de mine. O să treacă și domnul profesor Chiricuță în fiecare zi să vadă cum te simți.

JG: Îl aștept. Pregătește culorile, geamul și să începem! Auzi, îți mărturisesc că mă leagă amintiri puternice de Teatrul Evreiesc, pe lângă Maia, eu l-am iubit mult pe primul director al teatrului, cel care a reușit să-l pună pe picioare. Poate lui, celui pe care l-am iubit, o să-i închin toate desenele. Îl chema Franz Auerbach și nu-ți poți imagina cât de mult a muncit pentru teatru!

 

DUPĂ DOUĂ LUNI

AB: Jana, hai să facem și panoul cu tânărul evreu, hai te rog!

JG: Adrian, am obosit și mă dor picioarele, dar uite, uite cum îmi vine să cânt și să fluier! Să nu te superi că fluier. Îmi face bine, așa mai uit că mă doare piciorul și ideile îmi vin mai repede pentru a fi transformate în desen.

Vezi tu, Adrian! Poate că în viața mea e nevoie de o operă finală, cine știe…? Poate că acum e timpul să dau chipul exterior şi să exprim ceea ce este interior. Să știi că tot ce am lucrat pentru Teatru stă sub semnul evocării și vreau ca opera să fie privită ca o placă memorială pusă la sinagogă de către un copil care și-a adorat familia.

JG: Auzi, dar până la urmă tu cine ești și de ce facem lucrările acestea pentru Teatru Evreiesc?

IMG_6348

Citește și AnnArt: Arta timpului tău

Lucrările vor fi donate teatrului cu ajutorul Prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, ARGO Art Consulting, Fundației Henry Mălineanu și domnului Dan Scwartz.

Vernisajul cxpoziţiei „Vitralii din spatele frunții” va avea loc vineri, 25 noiembrie, ora 18.00, în prezența artistei Jana Gertler-Zalman, directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, Prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, sponsorul principal, domnului Mălin Mălineanu, președintele Fundației Henry Mălineanu și Adrian Buga, inițiatorul proiectului.

IMG_6923

Despre artista Jana Gertler-Zalman

Adrian Buga vorbește despre artistă în cuvinte pe cât de fragile pe atât de pătrunzătoare: „Jana Gertler are capacitatea de a aşeza în lucrările ei particularul neprihănit, de a deosebi esenţa lucrurilor, de a urma cu docilitate întorsăturile şi farmecele realului plin de candoare. Aprecierea estetică a lumii conduce la o viaţă demnă, plină de bucurie şi activitate; a recunoaşte frumuseţea lumii, în imaginaţia pură, este cel mai bun remediu împotriva scepticismului şi a inactivităţii, iar într-o persoană ca Jana totul este armonios, clar şi complet ca într-o operă de artă.

Viaţa pentru ea are misiune formativă, dă chipul exterior şi exprimă ceea ce este interior. Întreaga sa operă stă sub semnul evocării, devine, aşa cum îmi declara: „o placă memorială pusă la sinagogă de către un copil care şi-a adorat familia”.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii