Cautare
, Contributor

Energie |
|

”Visul lui Patriciu” ajunge la chinezi

CEFC China Energy Company a agreat să achiziționeze 51% din KMG International, care deține în România rafinăria Petromidia și rețeaua de benzinării Rompetrol.
Petromidia-Refinery-6

Potrivit Reuters, acordul semnat luni, 14 decembrie 2015, este parte a unui pachet de tranzacții în valoare de patru miliarde de dolari în sectoare precum petrol și gaze, telecomunicații și energie nucleară.

Astfel, CEFC va prelua controlul a 51% din KMG International, parte a companiei kazahe de stat KazMunayGas, potrivit unor surse din interiorul CEFC, citate de Reuters. Potrivit agenției de presă, oficialii KMG International nu au răspuns solicitărilor de a comenta, lucru valabil și pentru oficialii din România ai companiei, contactați telefonic de forbes.ro.

Printre activele-cheie ale KMG International se numără o rețea de 1.000 de benzinării situate în Europa, în țări precum România, Spania și Franța, precum și rafinăria Petromidia (România). Până acum, oficialii din România ai KMG International vorbeau despre ”capul de pod” pe care-l reprezintă piața autohtonă pentru operațiunile din Europa ale companiei de stat kazahe, iar despre vânzare nici nu putea fi vorba.

Pe aceeași temă: KMG International, implicată într-o tranzacție care vizează cel mai mare zăcământ de petrol din Kazakstan

Într-o discuție din 2014 cu ”Forbes România”, în care a fost întrebat dacă oficialii KazMunayGas s-au gândit vreodată, de-a lungul ultimilor șapte ani, să renunțe la rafinăria Petromidia, răspunsul lui Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al companiei care încă se numea Rompetrol, era unul diplomat: ”Decizia de investiție în rafinărie este pe termen lung. KazMunayGas a analizat mai mulți factori: apropierea de Kazahstan este unul dintre ei, iar România este aproape, pentru că între noi se află doar Marea Neagră; un alt factor este posibilitatea pieței locale de a crește și România iar se califică; accesul direct la rafinărie, fără terți, a fost un alt atu”.

De atunci, situația s-a schimbat dramatic: prețul barilului de petrol a scăzut semnificativ, iar acum câteva luni KMG International a vândut 51% din Dyneff, companie cu activități preponderente în domeniul retail-ului cu produse petroliere în Europa de Vest, către aceiași chinezi de la CEFC.

Visul lui Dinu Patriciu

Povestea din spatele declarațiilor din 2014 ale oficialului Rompetrol, care a venit în România în 2012, este lungă și complicată.

Prima încercare de privatizare a rafinăriei Petromidia a avut loc în 1997. În februarie 1997, cabinetul Ciorbea anunța lista celor 42 de societăți comerciale cu pierderi mari care urmau să fie restructurate, în frunte cu Petromidia. În aprilie același an, rafinăria apare în top 10 agenți economici propuși pentru lichidare administrativă, dar este scoasă ulterior de pe această listă și oferită spre privatizare. În mai, apar primele nume de companii interesate de achiziție: Daewoo, Glencore (controlată de Dan Voiculescu), Petromidia USA, Concept Ltd și Atheneum Petroleum.

A urmat, până în octombrie 1997, când Fondul Proprietății de Stat (FPS) a selectat oferta depusă de Petromidia USA – preț de vânzare și investiții ulterioare totalizând un miliard de dolari –, o telenovelă tipică privatizărilor românești: litigii, contestări ale caietului de sarcini, retrageri din licitație. În noiembrie același an apar, în presă, primele informații despre datoriile companiei, în cuantum de 120,5 milioane de dolari. În ianuarie 1998, autoritățile anunță că Petromidia USA nu este un partener serios și în februarie hotărăște sistarea negocierilor.

Rafinăria Petromidia era iar de vânzare. În octombrie 1998 firma turcească Akmaya ofertează, iar în ianuarie 1999 este încheiat contractul, la un preț de vânzare de 745 de milioane de dolari. Nu a trecut multă vreme și autoritățile ajung, în august, la concluzia că și acest cumpărător este neserios, astfel încât contractul este reziliat.

Prețul petrolului, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani

În octombrie 2000, statul român începe negocierile cu Rompetrol. La 1 noiembrie 2000, Fondul Proprietății de Stat (FPS) si Rompetrol Group BV Rotterdam, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care deținea și rafinăria Vega din Ploiești, semnează contractul de privatizare al Petromidia Năvodari. Prețul de vânzare pentru 70% din acțiuni: 50,5 milioane de dolari, plus preluarea datoriilor către statul român – ajunseseră între timp la nivelul de 285 de milioane de dolari, potrivit unui raport din anul 2004 al Rompetrol – de către cumpărător și obligativitatea de a investi 225 de milioane de dolari în modernizare.

Între timp, datoriile istorice ale companiei continuau să producă penalități, nota totală de plată ajungând la 570 de milioane de euro în 2003 , an în care a fost luată o decizie ce avea să producă multe controverse și în care Azamat Zhangulov începea să lucreze la KazMunayGas, în poziția de manager senior al departamentului de dezvoltare corporativă și manager senior al departamentului de dezvoltare active .

Prima stație Nobel Oil, inaugurată la Iași

Astfel, datoriile au fost convertite în obligațiuni cu maturitatea în 2010, an în care Rompetrol avea trei variante: fie să răscumpere obligațiunile pentru care va fi plătit dobândă, fie să le transforme în acțiuni ce urmau să revină statului în contul banilor datorați, fie o combinație a celor două. Între timp, în 2007 – Azamat Zhangulov era numit în acel an director adjunct al departamentului de dezvoltare corporativă –, Dinu Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol, pe care-l extinsese la nivel european, prin achiziția companiei Dyneff, prin dezvoltarea rețelei de benzinării și prin alte investiții, către KazMunayGas, într-o tranzacție record de 2,7 miliarde de euro. Ulterior, în 2009, Dinu Patriciu vinde și restul de 25% din grup către compania de stat din Kazahstan.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a încetat din viață la Londra, în august 2014.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii