Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Virgil Tornoreanu, Managing Partner Vox Property Group: “Cred că pe termen mediu vom asista la o relocare a capacităților de producție din China”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
 aboneaza-te
Virgil Tornoreanu

Virgil Tornoreanu, Managing Partner Vox Property Group

Oportunitatea pentru România

Virgil Tornoreanu: Ultimele două luni ne-au arătat cât de dependenți economic suntem de China – mă refer în special la Uniunea Europeană. În perioade dificile, precum pandemii sau crize economice, este normal ca fiecare stat să își prioritizeze proprii cetățeni.

Astfel, cred că pe termen mediu vom asista la o relocare a capacităților de producție din China. Companiile europene, mai ales cele din domenii strategice, cheie, vor aduce înapoi în Europa capacitățile de producție deținute în China – iar acest fapt poate reprezenta o oportunitate uriașă pentru România.

Industria farma și a producerii de echipamente medicale poate și va fi primul sector unde vom vedea relocări – deja se observă în aproape fiecare stat cum producția internă a crescut semnificativ pe acest palier.

România, Bulgaria și Polonia vor fi principalele ținte ale investitorilor care își vor reloca capacitățile de producție din China, iar autoritățile trebuie să conceapă o strategie națională pentru a face România și mai atractivă pentru investitori.

Cum putem atrage noi investiții, cum putem să fim atractivi în noul context, ce facilități putem oferi – acestea ar trebui să fie primele puncte pe agenda autorităților.

Domenii ce trebuie reformate

Virgil Tornoreanu: Sistemul de sănătate și cel de învățământ trebuie să devină prioritare. Primul din rațiuni evidente iar al doilea pentru că actuala generație de elevi trebuie să continue să urmeze cursuri în noul context iar, în al doilea rând, momentul actual poate fi privit ca un moment zero: clădind un sistem de învățământ performant vom clădi o națiune performantă peste 30-40 de ani.

Digitalizarea ar trebui să fie cuvântul de ordine. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, spune că în doar două luni s-au obținut progrese în ceea ce privește digitalizarea companiilor care ar fi fost obținute în mod normal în decenii. Și acesta este doar începutul. Iar statul trebui să înceapă acest proces de asemenea și se pot găsi resurse chiar și în această perioadă.

Măsuri urgente pentru relansare

Virgil Tornoreanu: Consider că autoritățile trebuie să susțină domeniile direct afectate de restricții și mai ales să aducă încrederea populației la un nivel ridicat. Acesta este cel mai important factor – încrederea populației.

Sectoarele HoReCa și de turism trebuie susținute în continuare deoarece sunt un mare angajator. Șomajul trebuie ținut la un nivel cât mai scăzut prin orice măsură disponibilă – atât directe, care să vizeze respectivele companii și sectoare, cât și indirecte, care să vizeze încrederea populației și susținerea consumului.

Costurile fiscale pe angajat ar trebui să fie reduse, măcar pentru perioada următoare de timp, pentru ca oamenii să poată fi ținuți în companiile puternic afectate.

Consumul și nivelul general de încredere al populației trebuie să fie susținute de asemenea. Încasările vor scădea oricum și în perioada următoare dar nu trebuie să se prăbușească cu totul. Trebuie încurajat consumul, această măsură va susține veniturile companiilor iar acestea nu își vor mai reduce echipele, fapt care în final nu va duce la un nivel de anxietate tot mai ridicat și nu vom intra într-un cerc vicios.

Susținerea creditării devine foarte importantă de asemenea. Avem Prima Casă, trebuie să continue programul destinat achiziționării de automobile și trebuie găsite programe similare pentru alte industrii.

Co – garantarea creditelor poate fi o opțiune bună în următoarea perioadă. Ca în cazul Prima Casă. Instituțiile bancare, indiferent de țară, au lichidități financiare mari însă le este teamă să le împartă, existând un grad de incertitudine referitor la viitor. Statele pot înlătura aceste incertitudini prin garantarea unei componente din credit – rata de default la Prima Casă este extrem de mică, deci măsura nu prezintă riscuri semnificative.

Nivelul de încredere și consumul ar fi astfel impulsionate.

Populația este amorțită. Am stat două luni în case, nu mai suntem în treapta a patra de viteză iar pentru impulsionarea unei reveniri cât mai rapide trebuie să se îmbunătățească rapid nivelul de încredere. De la discursul public, la modul cum sunt transmise mesajele, la modul cum mass media le preia și le prezintă, toate acestea lucruri trebuie îmbunătățite.

În Austria, țară unde am al doilea domiciliu alături de cel din Timișoara, și unde am fost în această perioadă, lucrurile sunt total diferite. Nivelul general de încredere din rândul populației a fost și este mult mai ridicat, nu au existat numeroase mesaje care să mizeze pe sentimentul de panică, cu toții am fost cât am putut de responsabili și deja trecem la o nouă etapă: de luni, 18 mai, se pornește aproape integral economia, inclusiv școlile, unde copiii vor sta însă jumătate de program.

Autoritățile ar trebui de altfel să facă ceva și în privința școlilor, nu poți să lucrezi și să produci atât timp cât trebuie să ai grija de copii.

Să vă ofer și un exemplu de măsură de impulsionare a revenirii fiecăruia dintre noi. În Austria s-au emis vouchere de 50 de euro pe care posesorul le poate consuma în restaurante sau localuri. Nu este vorba de suma, suma este mică comparativ cu venitul obișnuit al unui austriac. Este însă vorba de impulsionarea revenirii. Persoana va avea tendința de a consuma voucherul, va ieși, poate va fi temătoare la început dar va face un prim pas, poate cu această ocazie va cheltui încă pe atât într-un magazin, apoi efectul de domino se va transfera și către industrii cu bunuri mai scumpe. Economiile nu vor reveni fără refacerea nivelului de încredere, puternic afectat de două luni de izolare și mesaje negative.

O altă măsura foarte importantă ar trebui să fie reprezentată de deschiderea României pentru investitorii străini. Cum poți să faci business în România ca investitor străin dacă trebuie să stai în carantină sau în izolare la domiciliu două săptămâni când ajungi în țară?

Austria a introdus testarea PCR pe aeroport. Ești investitor străin sau om de afaceri austriac revenit în țară, pe aeroport în Viena ți se recoltează probele, aștepți în siguranță în zone speciale și în trei ore ai rezultatul. S-a eliminat astfel carantina iar capitalul uman, urmat îndeaproape de cel financiar, poate să circule. România ar trebui să facă același lucru, testare în București, Timișoara, la granița terestră cu Ungaria.

Revenirea domeniului

Virgil Tornoreanu: Extinderile și noile închirieri de birouri vor stangna pe termen scurt însă nu cred că vom asista la schimbări în ceea ce privește spațiile deja închiriate, tocmai datorită normelor de distanțare socală, care vor presupune o reducere a denstății numărului de angajați într-un spațiu.

Trebuie avut în vedere că work-from-home nu este sinonim cu lucrul pe bandă în fabrică. Poate doar dacă tot ce faci este să scrii cod. Dar nu poți lucra de la distanță în mod constant pe termen lung.

Sunt în contact cu numeroși manageri de companii multinaționale din Germania, Franța sau Austria. Toți spun același lucru: echipele și business-urile au nevoie de prezență fizică, de schimb de idei, de inovare. Acestea nu pot fi obținute din sufragerie, spiritul de echipă se obține pe teren – sau, în cazul companiilor, la birou.

Pe segmentul rezidențial urmează să vedem care vor fi efectele economice, pe termen mediu și lung, ale actualei pandemii. Am observat în Austria și Germania că cei care au lucrat de acasă în această perioadă au facut-o fără multe modificări în locuințe. Aveau deja un spațiu de lucru amenajat, nu se simțeau stânjeniți să intre într-o conferință video iar totul a fost în regulă din acest punct de vedere. În România însă cred că mai avem de recuperat aceste decalaje.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii