Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Viorel Cataramă

Viorel Catarama 3.jpg
Avere: 170 milioane de euro Vârsta: 55 de ani Reşedinţa: Ilfov Domeniu: mobilă

După 20 de ani de Elvila, Viorel Cataramă, proprietarul magazinelor de mobilă care vizează cumpărătorii cu venituri medii şi mici, are planuri îndrăzneţe pentru businessul său. În numai câteva luni, afaceristul a trecut prin două momente importante pe plan personal: a fost exclus din politică şi a ieşit dintr-o
relaţie amoroasă de 17 ani. Cataramă, care nu a fost căsătorit vreodată, formează acum un cuplu cu esteticianul vedetelor, Adina Alberts. Omul de afaceri s-a despărţit de fosta sa iubita, Adela Surugiu, alături de care are şi un copil. Următoarea schimbare? În business. În 2008, când a văzut dezastrul economic din SUA, a ştiut că efectele sale se vor întinde până în România. Când antreprenorii încă mai cereau bani băncilor pentru extindere, Cataramă le înapoia instituţiilor financiare toţi banii pe care îi împrumutase. Afaceristul se punea la adăpost! Ştia că mediul de afaceri din România va fi grav atins de recesiune. Acum, pe o piaţă în scădere, Cataramă doarme liniştit – nu mai are datorii la bănci – şi visează la extindere.

În portofoliul său se află trei fabrici de mobilă (Mizil – judeţul Prahova, Băbeni – judeţul Vâlcea şi Beiuş – judeţul Bihor) şi circa 53 de magazine de desfacere. Proprietarul Elvila a încercat să îşi ducă brandul în majoritatea capitalelor de judeţ, el operând în mod direct 23 de magazine. Restul unităţilor sunt deschise în sistem de franciză. Cele trei unităţi de producţie ale sale nu lucrează doar pentru reţeaua Elvila, ci şi pentru export. Aproximativ 35% din mobila produsă de Cataramă trece graniţa României. Afaceristul vizează ca în viitorul apropiat să vândă pe pieţele străine jumătate din producţie, în condiţiile în care speră să mai deschidă o altă fabrică de mobilă în judeţul Neamţ, a patra din reţea.

Să înapoieze creditele pe care le avea a fost evident un efort pentru antreprenor, însă a investit în continuare în extindere. Cataramă a bugetat pentru 2010 deschideri de magazine în valoare de cinci milioane de euro. Până acum, Elvila a deschis două unităţi, la Suceava şi Târgu Mureş, în colaborare cu Romstal, companie controlată de Enrico Perini. Urmează Timişoara (magazin care va fi deschis în colaborare cu Altex – Dan Ostahie) şi Craiova, unde investiţia va fi exclusiv suportată de Cataramă.

Odată cu aceste inaugurări, proprietarul Elvila estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 5% în 2010, comparativ cu anul precedent. În 2009, Elvila a avut vânzări de 93 milioane de euro, în scădere cu 23% faţă de 2008, cel mai bun an din punct de vedere al rezultatelor financiare obţinute de Elvila (cifra de afaceri din 2008 a fost de 115 milioane de euro).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii